Näitus rõhutab erilisuse tavalisust

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Veronikast valmis lennukas ja rõõmus foto.
Veronikast valmis lennukas ja rõõmus foto. Foto: Hoolekandeteenused.ee

Tallinnas Fotografiskas avatud näitusel "Eriline on tavaline", kus kolm kunstnikku kujutavad psüühilise erivajadusega modellide tavalist ja samas erilist elu, esineb ühe modellina Rakveres elav Veronika. 

Näituse "Eriline on tavaline" eesmärk on murda ühiskonnas kehtivaid müüte ja näidata, et kõik inimesed on tavalised, kuid samas eriliste annete ning haavatavustega.

Kunstnikud kujutavad Eestis elavaid psüühilise erivajadusega inimesi ja nende tegemisi erinevate lähenemisnurkade kaudu – Silvia Sosaar on teinud videointervjuud, Anna Pazucha on jäädvustanud psüühiliste erivajadustega inimeste loomingut, Julia SH on keskendunud portreefotodele.

Portreefotode autori Julia sõnul oleme kõik oma elu jooksul mingil määral vaimsete raskustega võidelnud ning teadmine, et on olemas võimalused, kui vajame kõige rohkem toetust, annab inimestele võimaluse elada väärikalt ja eesmärgipäraselt.

Näituse eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust psüühilistest erivajadustest, muuta hoiakuid ning näidata, kuidas see, mis esmapilgul tundub kõrvalekaldena, mahub tegelikult igati normi sisse, kui vaid enda piire avardada.

Näitus "Eriline on tavaline" jääb avatuks 20. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles