Kaplan Peeter Paenurm rõhutas Porkuni lahingu aastapäeval ajaloolise mälu olulisust

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Memoriaalile asetas pärja ka Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla, tema paremal käel Porkuni vennatapulahingust raamatu üllitanud Hanno Tamm.
Memoriaalile asetas pärja ka Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla, tema paremal käel Porkuni vennatapulahingust raamatu üllitanud Hanno Tamm. Foto: Ain Liiva

21. septembril 1944 kohtusid Porkuni-Sauevälja-Loksa piirkonnas pealetungiv Nõukogude armee ja taganev Saksa armee. Kuna mõlema poole väeüksuste koosseisus olid enamuses eestlased, sai kokkupõrkest verine vennatapulahing.

Juhtunu mälestamiseks peeti kolm teenistust. Jumalateenistuse käigus pühitseti Väike-Maarja kirikus Porkuni lahingu vast valminud mälestusrist. Vasest risti valmistamise idee autor on mullu muinsuskaitse aastapreemia nominent Hanno Tamm. Lisaks toimusid mälestusteenistused Loksa kalmistul ja Vistla memoriaalil.

“Mälestame neid, kes ohverdasid ennast kodumaa eest,” ütles Vistlas oma kõnes Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm. Tollal olid inimesed tema sõnul kahe totalitaarse võimu vahel ning see tekitas lõhe ka eestlaste seas. Neil päevil oli tulevahetusi, kus mõlemal poolel olid eesti mehed. “Inimesed on inimesed, isegi kui nad on erinevates mundrites,” tuletas Paenurm kuulajatele meelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles