12 kartulist kasvas suvega korvitäis mugulaid

Merly Raudla
Copy
Väikesed preilid leidsid, et raske kartulikorv on nagu hantel. Ja kas teie teate, miks kartuleid korviga tõstetakse? Lapsed teadsid. Sest muld kukub aukudest välja.
Väikesed preilid leidsid, et raske kartulikorv on nagu hantel. Ja kas teie teate, miks kartuleid korviga tõstetakse? Lapsed teadsid. Sest muld kukub aukudest välja. Foto: Marianne Loorents

Täna lõuna ajal sobrasid viimase rühma mudilased Rakveres Triinu lasteaia hoovis peadpidi kastis kui ostlejad Stockmanni Hulludel Päevadel. Mulda lendas igas suunas ja õpetajatel jäi üle vaid manitseda, et hakkamist täis väikesed põllumehed kartulikastis sonkides tülli ei pööraks.

Tänavu möödub 80 aastat armastatud kartulisordi "Jõgeva kollane" aretamisest. Sel puhul saatis Eesti taimekasvatuse instituut 80 lasteaiale kartulikasvatuskomplekti. Mais mulda pandud mugulad oli nüüd aeg üles noppida ning Triinudel oli kartulivõtupäev. Põngerjad Poku ja Krõlli rühmast saavad oma viimasel lasteaiaaastal ellu kaasa väärt pagasi – oskuse kartulit kasvatada.

Õpetaja Aire tuletas pisikestele põllumeestele meelde, kuidas kartulipanek üldse algas. Üheskoos meenutati põneva töö esimesi samme. Kui kasti kokkupanek, mulla valamine, väetise segamine, pesade kaevamine, kartulite pesadesse torkamine, mulla peale ajamine ja kinni patsutamine olid meenunud, arutati koos läbi järgmised käigud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles