Kahepaiksed saavad sigimiseks 16 veesilma

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Töö kiire ja korralik: Tartu ülikooli teadur Riinu Rannap ja kopamees Ain seisavad taastatud märgalal Roe­las, kuhu kevadel oodatakse sigima ka mudakonna.
Töö kiire ja korralik: Tartu ülikooli teadur Riinu Rannap ja kopamees Ain seisavad taastatud märgalal Roe­las, kuhu kevadel oodatakse sigima ka mudakonna. Foto: Mart Rauba

Eelmisel reedel lõpetati Roelas ja paar kilomeetrit eemal Voorel kahe väikeveekogu taastamine. Programmi “Loodusrikas Eesti” raames taastati kahe nädala jooksul Mõdriku-Roela maastikukaitsealal 16 veesilma.

Kuigi mõnes kohas läks sutsu kauem, liikusid taastajad üldiselt kiires tempos ja said mõne päeva jooksul tehtud mitu veesilma. Tööde lõppfaasi kaema tulnud ajakirjaniku üllatuseks koosnes kogu töörühm vaid kahest inimesest: kahepaiksete uurijast Riinu Rannapist, kes näitas ette, kust pinnast liigutada tuleb, ja kopamees Ainist, kes masina roolis olles selle ära tegi. Üllatas ka lõpptulemus – Roela Aldari kauplusest üle tee asuvas taastatud süvendis ei olnud reedel isegi vett sees, mida väikeveekogu puhul enamik eeldaks.

“Inimestele võibki see tunduda väga arusaamatu. Vett siin praegu ei ole, suvel kuivab läbi – mis mõttes? Aga me ei teegi neid inimeste jaoks,” selgitas Rannap, kelle tööks on veenduda, et taastatud märg­­ala oleks parim just kahepaikse­tele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles