Teadlaste Öö teeb rohepööret Virumaa kolledžis

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Teadlaste Öö raames tehakse Virumaal rohepööret.
Teadlaste Öö raames tehakse Virumaal rohepööret. Foto: TalTech

TalTechi Virumaa kolledžis Kohtla-Järvel toimub  30. septembril kella 18–21 Teadlaste Öö festival, mis on pühendatud keskkonnateadlikkuse ja rohelise mõtteviisi edendamisele. Töötoad on nii eesti kui ka vene keeles. 

Töötubades, mis sobivad nii lastele kui ka täiskasvanutele, saab valmistada oma aeda tuulelipu, meisterdada Jaapani ventilaatori, tutvuda looduslike ja tehislike ehitusmaterjalidega ning õppida vanapaberist tarvilikke esemeid valmistama. Prügi tuvastamise töötoas "Teachable Machine" õpitakse  kasutama tehisintellekti ja plokkkodeerimist, et luua toimiv prügisortija. 

Täiskasvanuid ootavad koolitused, mis aitavad teadvustada rohelise mõtteviisi olulisust. Loengus-vestlusringis "Kuidas parandada maailma?" saab arutada, kuidas maailma rohepöörde abil paremaks muuta. Veebiarenduse tegevuste ja ettevõtluse huvilistele on töötuba "IdeePank.com",  kus toimub ka veebiarenduse kasutajatesti kogemuskoolitus. 

Meistriklassis "Päikesepaneel koju" saab nõuandeid päikesepaneeli tegemiseks ja paigaldamiseks. Kohtla-Järve gümnaasiumi organiseeritud "Kaardipõrgu" kliimakoolis näidatakse mängulises vormis, milline on meie igapäevategevuste ökoloogiline jalajälg.  

Rohetehnoloogiate ja robotite töötoas tutvustatakse rohetehnoloogiaid ja -energiatootmise võimalusi. Kohtla-Järve gümnaasium tutvustab päikeseenergiat ja EKOenergiat ning korraldab taaskasutuse nurga, kus saab endale ise midagi vajalikku meisterdada. Toimub tasuta heade asjade laat.

"Keskkonnasäästlik mõtteviis saab alguse igaühest endast. Sel aastal saab just Virumaa kolledži Teadlaste Ööl teadmisi ja oskusi, kuidas ise panustada rohepöörde õnnestumisesse," kommenteeris tänavust rohelise energia kasutamisele keskenduvat üritust Virumaa kolledži teadus- ja tehnikakooli juht Küllike Kullerkupp.  

Töötubadesse saab registreerida Virumaa kolledži veebilehel.

Teadlaste Öö on Eesti (ja kogu Baltikumi) suurim teadust populariseerivate sündmuste sari, mis sai alguse 2005. aastal Euroopa Komisjoni algatusel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles