1990 ⟩ Sovhoosi tööle saadetud poiss hukkus traktori all

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Tüüpiline kartulivõtt nõukogude ajal. Sellelt pildilt saab ka aimu, kui kõrge oli traktori kast, kuhu lapsed pidid tühjendamiseks kartuleid täis ämbreid upitama
Tüüpiline kartulivõtt nõukogude ajal. Sellelt pildilt saab ka aimu, kui kõrge oli traktori kast, kuhu lapsed pidid tühjendamiseks kartuleid täis ämbreid upitama Foto: Meelis Lokk

Nõukogude ajal oli tavaks, et lapsed ei istunud septembris koolipinki, vaid saadeti majanditesse põllutööle. Tööohutusest ei hoolinud keegi, lisaks olid kolhoosnikud ise pahatihti purjus. Roela sovhoosi kartulipõllul juhtus 13-aastase Andresega 1990. aasta sügisel raske õnnetus – noormees jäi traktori alla ja suri haiglas samal õhtul.

Andres oli koos klassikaaslastega majandis kartuleid võtmas. Poiss oli pandud traktori järelkärusse maha viskama tühje kartulikaste, mida kaks suuremat poissi kärusse tühjendasid. Ütleme veel kord üle: need noored olid vaid 13-aastased! Kartulivaka raskust on tagantjärele raske hinnata, aga traktori kasti serv on 13-aastasel vaat et üle pea.

Andres kaotas liikuvas traktorikärus tasakaalu ja kukkus otse traktori (või siis käru – toonane artikkel seda ei täpsusta) ratta alla. Traktori liikumine ei pruukinud seejuures üldse mitte sujuv olla, sest hilisem ekspertiis tuvastas traktoristil keskmise joobe. Tagantjärele tarkusena tõdeti, et sageli olid purjus ka lapsi sõidutanud busside juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles