Minister: Vaeküla kooli valmimisega ei saa arvestada

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaeküla kooli remondi poolelijätmine on karm näide sellest, kuidas asjad Eesti vabariigis käima ei peaks.
Vaeküla kooli remondi poolelijätmine on karm näide sellest, kuidas asjad Eesti vabariigis käima ei peaks. Foto: Arvet Mägi

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo andis eile riigikogu ees esinedes mõista, et Vaeküla kool, mille remonti on märkimisväärselt investeeritud, enam valmis ei tehtagi.


Analüüsides erivajadustega õpilaste arvu muutust ning vajadusi, on jõutud järeldusele, et äsja valminud Porkuni kool, Ahtme kool ja piirkonna teised erivajadustega laste koolid tagavad juba mõne aasta pärast kogu piirkonna erivajadustega õpilastele õppekohad, ütles minister, kes puudutas eilses riigikogu infotunnis Vaeküla kooli teemat, vastates sotsiaaldemokraatide järelepärimisele, mille esitas Rakverest valitud parlamendisaadik Rannar Vassiljev.

Jaak Aaviksoo nentis, et Vaeküla kooliga seonduv on kindlasti üks näide selle kohta, kuidas asjad käima ei peaks.

Ministri sõnul otsib ministeerium praegu võimalusi tagada lastele head õppimistingimused. Ta lisas, et uuest õppeaastast paigutatakse lastevanemate nõusolekul toimetulekuõppel olevad lapsed Porkuni kooli. Vin­ni-Pajusti gümnaasiumisse saavad õppima minna I ja II kooliastme õpilased ja III kooli­ast­me õpilastele otsitakse piirkonnas muid võimalusi õpingute jätkamiseks.

“Edaspidi on kooli jätkamine võimalik kolmel moel. Esiteks, jätkab tegutsemist iseseisva koolina rendipinnal. Teiseks, Vaeküla ja Porkuni kool liidetakse üheks asutuseks. Kolmandaks, kooli pidamise, täielikud klassikomplektid koos õpetajate, õppevahendite ja rahastusega võtab osaliselt või täielikult üle kohalik omavalitsus või kohaliku omavalitsuse ühendus. Kõiki võimalusi kaalutakse ning otsustamisel lähtutakse eelkõige laste huvidest,” kõneles minister.

Sotsiaaldemokraatide arupärimine tulenes murest hariduslike erivajadustega laste õpe­tamise pärast Lääne-Virumaal asuva 113 õpilasega Vaeküla kooli näitel.

2008. aastal otsustati kool täies mahus renoveerida, samuti ehitada juurde võimla. 2010. aastal algasidki ehitustööd, kuid aasta hiljem need seiskusid ja pole tänaseni jät­kunud. Praegu käib õppetöö kooli sööklahoones asuvates korterites ja Vinni-Pajusti gümnaasiumis.

Minister Jaak Aaviksoo rääkis, et kooli omaniku Riigi Kinnisvara ASi ja ministeeriumi vaheline leping eeldas, et maja renoveeritakse 2010. aasta sügisel, õppeaasta alguses.

“Paraku see ei olnud võimalik ja me leppisime kokku, et aasta võrra pikendatakse seda tähtaega, paraku ei ole ka 2011. aasta suveks see hoone valminud, raskused ehitajaga on tekitanud olukorra, kus on selge, et ehituse maksumus kallineb oluliselt, kvaliteet ei ole tagatud ning ehitusega jätkamine võib venida,” vastas Jaak Aaviksoo arupärimisele.

Sellega seoses teataski ministeerium 2011. aasta lõpus Riigi Kinnisvara ASile, et ei saa enam arvestada Vaeküla kooli valmimisega.

Tänasest kuluks kooli valmimiseks ikkagi veel vähemalt kaks õppeaastat.

“Riigi Kinnisvara AS ei suutnud koolihoonet kokkulepitud perioodi jooksul korda teha. Praegu on prognoosimatu, millise aja jooksul renoveerimine võimalik oleks,” ütles minister.

Ta lisas, et koolihoone on seisnud enam kui aasta katuse ja avatäideteta, samal ajal käivad kohtuvaidlused ehitaja ja hoone omaniku vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles