Nädala kaja: kriisiks tuleb valmistuda rahulolu ajal

Eva Samolberg-Palmi
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Erakogu

Kui ma 24. veebruari hommikul ärkasin, oli Ukrainas puhkenud sõda. Lugesin uudiseid, saamata tegelikult aru, mis toimub. Kas see on päriselt? Mitte miski selles, mida teksti ja fotode vahendusel tõid minuni uudisteportaalid, ei sobitunud minu arusaama elust, turvalisusest Euroopas ja maailmas üldiselt. Oli palju ukrainlasigi, kes sõja puhkemist ei olnud oodanud, mis siis, et pinged ja sõjaeelne seisukord olid õhus olnud pikalt. Praeguseks on sõjast saanud argipäev.

Meil Eestis on pealtnäha kõik rahulik. Otsest ohtu ei ole. Arvestame sellega, usume ja usaldame riigijuhte ja kaitseeksperte, kes meile sellise sõnumi toovad. Aga viimased kuud on näidanud, et meie idanaaber on ettearvamatu, pahatahtlik ja ebausaldusväärne. Ja üha rohkem hakkab paistma, et meil puudub tegelikult plaan. Mis saab siis, kui ...?

Kui inimene kukub hamba välja, siis on tore, kui pangakontol leidub sääste, mille eest kaotatud hammas kunsthambaga asendada. Säästmine ei tähenda, et ma loodaksin, et ühel päeval hamba kaotan. Vastupidi, igaüks loodab, et seda ei juhtu kunagi, kuid inimene mõtleb, jumal juhib. Tark on valmis olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles