Aiajäätmete metsa alla viimine soodustab võõrliikide levikut

Copy
Aiajäätmete loodusesse viimisega suureneb võõrliikide leviala. Hiid-karuputk ja Sosnovski karuputk on ohtlikud võõrliigid, mis oma kiire leviku ja suure kasvu tõttu ohustavad meie looduslikke kooslusi.
Aiajäätmete loodusesse viimisega suureneb võõrliikide leviala. Hiid-karuputk ja Sosnovski karuputk on ohtlikud võõrliigid, mis oma kiire leviku ja suure kasvu tõttu ohustavad meie looduslikke kooslusi. Foto: Sille Annuk

Koristustööd aias toovad kaasa jäätmete tekke. Mõnikord viiakse need loodusesse – metsa alla, võsa vahele. Selliste jäätmetega võime levitada tahtmatult loodusesse võõrliike, mis ohustavad kohalikku elusloodust.

Sügisesel aiakoristusel kogutud puulehed, niidetud rohi ning muud aia- ja haljastusjäätmed on küll kõdunev praht, kuid seda ei tohi viia metsa alla, võsa vahele ega kuhugi mujale loodusesse.

Ära lõigatud lillepealsete, õunte ja lehehunnikuga võib viia aiast välja soovimatuid kahjureid, kusjuures need võtavad uue elupaiga omaks ning hakkavad arvukalt ja kontrollimatult paljunema. Sealt jõuavad nad aga varem või hiljem taas kellegi teise koduaeda ja lõpuks ei suuda keegi nendega enam midagi ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles