Inspektorid leidsid haridusasutustes tuleohutuspuudusi

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Ida päästekeskuse ohutusjärelevalvebüroo peainspektor Raili Lanno (vasakul) ja inspektor Helen Arukaev kiitsid Tapa lasteaia Vikerkaar nutikaid lahendusi.
Ida päästekeskuse ohutusjärelevalvebüroo peainspektor Raili Lanno (vasakul) ja inspektor Helen Arukaev kiitsid Tapa lasteaia Vikerkaar nutikaid lahendusi. Foto: Toomas Herm

Ida päästekeskuse ohutusjärelevalve inspektorid kontrollisid septembri lõpul haridusasutuste tuleohutust. Ida- ja Lääne-Virumaal kontrolliti kokku 46 kooli, lasteaeda ja huvihariduskooli, neist 31 Ida- ja 15 Lääne-Virumaal.

Ühtegi puudust ei leitud 10 haridusasutuses, 11 korral määrati trahvi ning 8 korral algatati haldusmenetlus. Puudustega asutusi oli Ida-Virumaal 27 ja Lääne-Virumaal 9, väärteomenetlused algatati vaid Ida-Virumaa asutustes.

Kuigi tuleohutusnõuete täitmisel esines puuduseid, oli ka asutusi, kes pööravad tuleohutusele suurt tähelepanu ning paistavad silma oma suhtumise ja teadvustamisega, et nemad vastutavad tuleohutusnõuete täitmise eest. Inspektorid kiidavad järgmisi asutusi: Püssi lasteaed, Lüganuse kool, Rakvere Vabaduse kool, Sõmeru lasteaed Pääsusilm, Tapa gümnaasium, Tapa lasteaed Vikerkaar, Vinni lasteaed ja Vinni-Pajusti gümnaasium.

Kõige enam puudusi esines väljumis- ja evakuatsiooniteedega: teedel hoitakse liikumist takistavaid esemeid või põlevmaterjali, evakuatsiooniustel puudus võimalus avada ust võtmeta.

Pea pooltel asutustel puudus välisustel päästemeeskonna sisenemise märgistus. Rikkumine ei tee ühtegi hoonet ohtlikumaks, aga korrektne märgistus aitab kiirendada päästetöid. Selliseid probleeme esines Ida-Virumaa haridusasutustes 14 korral ning Lääne-Virumaal seitsmel korral.

Probleeme oli ka tuletõkkesektsioonidega, sest tuletõkkeuksi hoiti avatud asendis, olemasolevad tuletõkkeuksed ei sulgunud tihedalt või olid hooldamata, puudusid sulgurid. Ühe tuletõkkeukse olid töötajad muutnud kasutuks ukseriivi külge kruvimisega. Tuletõkkeuste puudujääke tuvastati Ida-Virumaal 12 korral ja Lääne-Virumaal kahel korral. Inspektorid täheldasid Ida-Virumaa haridusasutustes probleeme ka evakuatsioonimärgistusel, sest need kas puudusid või olid vigased.

Ida päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhataja Marti Siimu sõnul on puudused sarnased eelmiste aastate kontrollimiste tulemustega. "Palju näeme nii-öelda käitumuslikke rikkumisi, mida on võimalik lihtsasti vältida," selgitas büroo juhataja olukorda ja soovitas ohutusele mõelda tihedamalt kui kord aastas õppust tehes või päästeameti kontrolli järel.

Päästeameti inspektorid korraldavad igal aastal kontrollkäike haridusasutustesse. Kontrollimise käigus vaadatakse hoonete tuleohutusalast seisukorda, sealhulgas nõuete täitmist, tulekahju avastamise seadmeid, võimalikke tulekahjuriske ja evakuatsiooniteid ning nende läbitavust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles