Kuues Festheart algas festivali mõtestamisega

Copy
Kuues Festheart pakub vaatamiseks väärtfilme kolmel päeval.
Kuues Festheart pakub vaatamiseks väärtfilme kolmel päeval. Foto: Marianne Loorents

Enne kui algas LGBT+ filmifestivali Festheart avafilm "Peter von Kant" kõnelesid inimesed kodumaalt ja kaugemalt, miks on festival nii oluline.

Festhearti peakorraldaja Keio Soomelt ütles, et Festheart on kuuendat korda Rakveres ning tal on rõõm tõdeda, et pride'i lipu triibud on nüüd täis. "Kõik kuus värvi," sõnas ta. Nende aastate jooksul on filmifestival laienenud Tartusse, kus nädal tagasi toimus kolmas Festheart.

Soomelt avaldas heameelt, et Festhearti vastu on suur huvi ning tänavu müüdi rekordarv passe. "Suur rõõm, et järjest rohkem inimesi jõuab Festheartile, et meiega koos vaadata nädalavahetuse jagu head ja veel paremat kinokunsti."

Festhearti idee autor Teet Suur lisas, et tõelised fännid on festivali kaasa teinud kuus aastat, ning meenutas, et esimene, kes toetuseks õla alla pani, oli Soome saatkond ja Hannele Valkeeniemi. Kohalikest toetajatest avaldasid festivali korraldajad tänu Anne Nõgule, kes on olnud Festhearti tugi selle alguspäevadest peale. 

Keio Soomelt nimetas, et hea koostöö on olnud Austria suursaatkonnaga. Austria suursaadik Peter Mikl ütles, et Austria suursaatkond on üks selle festivali suuremaid toetajaid ja sõpru ning Austrias on olulisel kohal inimõiguste ja vähemuste õiguste kaitsmine. 

Suursaadik rõhutas, et festival kõneleb erilises keeles, mis on kõigile mõistetav – filmikeeles. "Film, kino on üks minu suuremaid kultuurilisi kirgi ning ma imetelen kõiki filmimaailmas tegutsevaid inimesi," sõnas ta ning meenutas, et Festheartil on vaatajate ette jõudnud filmid "Maailma keskpaik" ja "Suur vabadus" ning kohe jõudmas "Jää murdja".

Soome suursaatkonna esindaja Paavo Kotiaho rõhutas, kui olulised on tänavuse Festhearti teemad eneseteostus ja religioon. 

Eesti sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo kõneles, et festival poleks võimalik publiku ega korraldajateta. "Respekt selle energia, jõu ja kannatlikkuse puhul, sest see ei ole olnud alati kerge," tunnustas ta Teet Suurt ja Keio Soomeltit ning avaldas heameelt, et Rakvere linn on ettevõtmist toetamas. "Me võime olla kindlad, et Rakveres saab Festheart edasi elada ja toetatud on ka LGBT+ kogukond," lausus minister. Ta tänas saatkondi, kes on Festhearti palju toetanud.

Riisalo sõnas, et ehkki tema ministriportfellis on ka võrdsuspoliitika, polegi see nii oluline kui see, kuidas me ise iga päev näeme inimeste erinevusi, kas me märkame neid või mitte. "Ma arvan, et on hästi oluline, et meil on noored inimesed, kes hoolivad, märkavad, oskavad küsida ja olla kriitilised, sest ainult nii saab kogu ühiskond muutuda," kõneles minister.

Signe Riisalo sõnul on normaalne, et ühiskonnas on alati erinevalt mõtlevaid inimesi, aga ei ole normaalne, kui inimõigusi – mõtte-, südametunnistus-, usuvabadust – hakkab keegi dikteerima või ütlema, et nende tõde on püham kui teiste oma. "Võimalused meil küll võrdsed ei ole," sõnas ta ja märkis, et seda suurem on rõõm traditsiooniliseks kujunenud filmifestivalist Festheart. "See teeb au meile, Rakverele. Väga loodan, et see saab maailmakuulsaks nagu PÖFF," lisas minister.

Rakvere linnapea Triin Varek lausus, et usub sellesse, et iga inimene on väärtuslik ja erinevused rikastavad meid. "Tahan kogu südamest tänada Teetu ja Keiot festivali korraldamise eest. Festival on juba Rakverest välja kasvanud ja üha rohkem vaatajaid saavad osa neist väärtfilmidest, mis meid õpetavad olema inimestena suuremad ja paremad, rohkem mõistma."

Eesti LGBT Ühingu koostöökoordinaator Anette Mäletjärv tänas festivali korraldajaid järjepidevuse eest. "Eestis LGBT+ teemade ajamine ei ole just kõige lihtsam, see järjepidevus on väga oluline," tõdes ta. Mäletjärv märkis, et kui ta avastas, et on LGBT+ inimene, hakkas ta otsima filme, seriaale, et näha, et on seal esindatud ja kajastatud. "Sellepärast on niivõrd oluline, et leiab aset festival, kus tuuakse esile filmid, mis näitavad nii kogukonnale kui ka kogu ühiskonnale LGBT+ inimeste lugusid."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles