Vee tarbimine Eestis on kasvanud

Eva Samolberg-Palmi
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Teadlased soovitavad joogiks tarvitada ainult külma kraanivett.
Teadlased soovitavad joogiks tarvitada ainult külma kraanivett. Foto: EVE NAABER

Eestis kasutati 2021. aastal 1 miljard kuupmeetrit vett, 67 protsenti sellest moodustab elektrijaamade jahutusveevõtt. Keskkonnaagentuuri koostatud 2021. aasta veekasutuse koondaruandest selgub, et võrreldes eelmise aastaga on veevõtu maht suurenenud 14 protsenti (861,55 miljon kuupmeetrit, 2020).

Keskkonnaagentuuri keskkonnakasutuse osakonna peaspetsialist Meriliin Lend ütles, et kasv on valdavalt tingitud elektrijaamade jahutusvee mahu 20-protsendilisest suurenemisest. "Elektrijaamade jahutusvee kogus sõltub elektritoodangust. Kui siin vahepealsetel koroonaaastatel elektritootmine langes, langesid ka veevõtu mahud. Kui 2021. aastal kasvas elektritoodang (Eesti Energia aruanne 2021), suurenes vastavalt ka jahutusveevõtu kogus," selgitas Lend. 

Varasema aastaga võrreldes on lisaks tõusnud mereveevõtt 17 protsenti, kaevandus- ja karjääriveevõtt kuus ning põhjaveevõtt kaks protsenti. Kuigi veevõtu maht on suurenenud, siis heitveega keskkonda juhitud saasteainete kogused on pigem langustrendis, vaid üldlämmastiku kogus on 2 protsenti tõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles