Tagurpidi toidupüramiid: kuidas see meie tervist mõjutab?

Tagli Pitsi
, Tervise Arengu Instituudi ekspert
Copy
Tagli Pitsi.
Tagli Pitsi. Foto: TAI

Eestis tehtud toitumise uuring näitab, et enamik meist ei söö tasakaalustatult. Tarvitades liialt maiustusi ja näkse, saame küll palju energiat, kuid vähe tervisele vajalikke vitamiine, mineraal- ja kiudaineid. Millist mõju selline toitumine tervisele avaldab ning kuidas olukorda parandada?

Toidupüramiid näitab, mida süüa vähem ja mida rohkem. Püramiidi järgi tuleks koguselt kõige rohkem süüa köögivilju, täisteratooteid, marju ja puuvilju, piirata tuleks aga maiustusi, karastusjooke ning soolaseid ja magusaid näkse. Eestlaste tegelikul toidupüramiidil kipuvad toitude kogused aga vastupidised olema: suure osa toidulaual moodustavad just maiustused ja näksid. See toidugrupp ei ole tasakaalus toitumiseks sugugi vajalik, need toidud on püramiidil kujutatud näitamaks, milliseid koguseid mitte ületada.

Paraku armastavad eestlased maiustusi ja näkse väga. Kommid, šokolaadid, nektarid ja mahlajoogid ning magustatud piimatooted on populaarseimad nooremapoolsete täiskasvanud naiste hulgas. Karastus- ja energiajooke ning kartulikrõpse tarvitavad aga liiga palju just eri vanuses mehed. Kooke, pirukaid ja saiakesi armastavad nii mehed kui ka naised, noored ja vanad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles