1990 ⟩ Miilitsa külaskäik pani kaupluse juhataja nutma

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Letid olid nõukogude ajal tühjad. Vähegi väärtuslikuma kauba jagasid müüjad tagaruumides omavahel ära.
Letid olid nõukogude ajal tühjad. Vähegi väärtuslikuma kauba jagasid müüjad tagaruumides omavahel ära. Foto: Meelis Lokk

Nõukogudeaegses kaubanappuses oli suur patt, kui mõnda kaupa hoiti poe tagaruumis ja ei pandud müügile. Põhjus oli lihtne: müüjad ostsid selle endale ja oma sõpradele, nii et tavaostjad jäid tühjade pihkudega. Oli ütlus, et tagauksest tuleb vähem kaupa sisse kui sealt välja läheb. Miilitsad käisid sellise olukorraga võitlemiseks kauplusi kontrollimas ja pisikeses Vallimäe poes Rakveres lõppes lugu juhataja pisaratega.

Viru Sõna toonane ajakirjanik Evar Post ei hoidnud seika kirjeldades värve ega emotsioone kokku. Üldiselt kantseliitlikku ja halli isikupäratut teksti sisaldanud ajalehes ilmus tema säravalt kirjutatud reportaaž, mis toob suule muige veel tänaselgi päeval.

“Vallimäe kauplus. Mustjassinise ülikonna, lumivalge pluusi ja tumeda lipsuga miilitsakapten esitles ennast rahulikult ja soliidselt. Poe juhatajal hakkas süda kiiremini kloppima (ise ütles). Hr. Pekri rahustas, et kui kõik on korras, pole ju põhjust närveerida. Juhataja arvas, et kõik peaks ju korras olema, aga äkki ikka leitakse midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles