Avanes vaade maailmakuulsa rumeenlase loomingusse

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Näitus Rakvere linnavalitsuse majas.
Näitus Rakvere linnavalitsuse majas. Foto: Marianne Loorents

Rakvere linnavalitsuse fuajee kahel korrusel on avatud näitus "Kummardus Constantin Brâncușile", mis tutvustab plakatitel maailmakuulsa Rumeenia skulptori, maalikunstniku ja fotograafi (1876–1957) loomingut.

Constantin Brâncușit, kes töötas enamiku elust Prantsusmaal, peetakse 20. sajandi üheks mõjukamaks skulptoriks ja modernismi teerajajaks.

Näitus toob esile teostest "Vaikuse laud", "Suudluse värav" ja "Lõpmatuse sammas" koosneva skulptuurikompleksi, mille Constantin Brâncuși lõi oma kodukoha lähedale Târgu-Jiu parki.

Rumeenia suursaadik Calin Stoica ütles, et tal on rõõm viibida kaunis Rakveres ning avada siin ühe maailma suurema modernistliku skulptori Constantin Brâncuși loomingule pühendatud näitus. "Ta ei alustanud enne tööd puu või kiviga, kui see oli öelnud talle, mida teha. See oli skulptuurigeenuse filosoofia," nimetas ta.

Rakvere linnapea Triin Varek ütles, et on põhjust rõõmustada heade koostöösuhete üle ning Rakvere linna on toodud huvitav näitus. "See aitab rakverlastel saada rohkem teada Rumeeniast ja sealsest kultuurist," lausus linnapea.

Brâncuși loomingut leidub suurtes muuseumides kogu maailmas ning tema teose "Sofistlik tütarlaps" hind oli 74 miljonit dollarit. Skulptor pärandas kogu oma kollektsiooni Prantsuse riigile ning Pariisis Pompidou keskuse ees võib näha tema ateljeed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles