Katkise väikeelektroonika saab tagastada elektroonikapoodi

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Vanad elektroonikaseadmed.
Vanad elektroonikaseadmed. Foto: Elmo Riig

Reedel tähistatakse rahvusvahelist elektroonikajäätmete päeva. Kas teadsid, et mugavaim viis vanadest seadmetest vabanemiseks on viia need tagasi elektroonikat müüvatesse poodidesse, mille müügipind on üle 400 ruutmeetri?

"Kõik elektroonikaseadmed sisaldavad nii väärtuslikke kui ka ohtlikke aineid, mida ühest küljest saaks ringlusse võtta, et nendest uusi asju toota, aga teisalt on need tavaprügi hulka visates suureks ohuks meile kõigile, inimestele ja loodusele," selgitas keskkonnaminister Madis Kallas.

Näiteks telefonilaadijast saab ringlusse võtta vaske, plasti, hõbedat, kulda ja niklit. Aga elektroonikas võib leiduda ka näiteks kroomi-, plii- ja elavhõbedaühendeid, mis ei tohiks jõuda loodusesse.

Tihti kipuvad inimesed kasutuna seisvaid seadmeid koju koguma. Kui väärtuslikum elektroonika ootab uut kasutamist, siis katkised juhtmed, kõrvaklapid, veekeetjad ja lambid visatakse kergel käel olmeprügi hulka. Sealt jõuavad need aga prügimäele või põletusahju. Maailmas tekib igal aastal e-jäätmeid ligi 60 miljonit tonni ning keskmine inimene panustab sellesse 7,6 kilogrammiga. Sellest hulgast materjalist saaks igal aastal ehitada enam kui 6000 Eiffeli torni.

Tarbija saab e-jäätmed tasuta ära anda suurematesse elektroonikat müüvatesse poodidesse, mille müügipind on üle 400 ruutmeetri, samuti kaubanduskeskuste juures olevatesse konteineritesse. Suuremat elektroonikat võetakse vastu jäätmejaamades. Kasutuskõlblik elektroonikaseade tasub suunata korduvkasutusse. Eesti oma ringmajandusettevõte Foxway OÜ teeb koostööd tootjatega ning kogub kokku kasutatud väikeelektroonikat ning suunab esemed pärast hooldust ja kontrolli järelturule.

Kuhu mida viia, vaata kodulehelt www.kuhuviia.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles