Ebavere tööstusparki tuleb uus asukas – biometaanitehas

Copy

Rajatis, mis kümmekond aastat tagasi Väike-Maarja kandi inimeste seas palju kirgi ja vastuseisu tekitas, sai reedel nurgakivi: Bioforce Production hakkas Ebavere tööstusparki ehitama biojaama. Sõnnikust ja muus biomaterjalist gaasi tootev tehas avab plaani kohaselt uksed järgmise aasta juunis.

Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla tunnistas, et kui 11 aastat tagasi alustati selle rajatise detailplaneeringu tegemist, oli vastuseis suur. "See oli alguses okkaline tee," märkis vallavanem. "Põllumeestele ei meeldinud, et sõnnikust hakatakse gaasi tegema, mitte et see läheb põllule väetiseks. Ümbruskonna elanikud kartsid haisureostust. Avalikke koosolekuid, selgitamisi ja põhjendamisi oli palju."

​Tänaseks on need jutud räägitud ja tehase kerkimine tõsiasi. Ebavere tööstusparki graanulitehase ja loomsete jäätmete käitlemise tehase vahetusse naabrusesse kerkiv biogaasitehas hakkab valmimise järel tootma 35 GWh biometaani aastas. Uus tehas on võimeline aastas käitlema kuni 130 000 tonni biolagunevaid materjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles