"Eesti 2035" arvamusrännak jõuab ka Lääne-Virumaale

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Aastaid toimunud Paide arvamusfestival (pildil).
Aastaid toimunud Paide arvamusfestival (pildil). Foto: Dmitri Kotjuh

Riigikantselei eestvedamisel toimub novembrikuus arvamusrännak "Eesti 2035", mille raames peetavaid arutelusid plaanitakse juba kümnes maakonnas, kuid arutelude kirjapanek alles kogub hoogu. Lääne-Virumaalt on esialgu kirjas üks rännakupaik.

Arvamusrännaku raames korraldatavate aruteludega kogutakse Eesti elanikelt ideid ja ettepanekuid riigi pikaajalise arengustrateegia "Eesti 2035" tegevuskava täiendamiseks.

Aruteluteemad hõlmavad "Eesti 2035" strateegia viit sihti ning jagunevad omakorda alateemadeks. Viis sihti on inimene, ühiskond, elukeskkond, majandus, riigivalitsemine. Lõppvalikusse jäi kokku 12 alateemat ja üks vabateema, mille vahel saavad arutelujuhid koos osalejatega valida. Arutleda ja ideid pakkuda võib nii ühel kui ka mitmel teemal, mis tunduvad endale kõige olulisemad ja ka huvitavamad just ideekorje mõttes.

Riigikantselei strateegiadirektori asetäitja ja "Eesti 2035" eestvedaja Eili Lepiku sõnul on esmaspäevase seisuga kirja pandud juba ligi 40 arutelu Eesti eri paigus. 

Enim arutelusid on praeguse seisuga plaanitud Tartumaale (10 arutelu), järgnevad Harjumaa (7), Võrumaa (6), Põlvamaa (4), Pärnumaa (2), Viljandimaa (2), Saaremaa (2), Ida-Virumaa (2), Lääne-Virumaa (1) ja Valgamaa (1).

Novembrikuu jooksul toimuvad suuremad ja väiksemad arutelud üle kogu Eesti – nii raamatukogudes, saunalavadel ja suguvõsa kokkutulekutel kui ka kõikjal mujal, kus inimesed otsustavad kokku tulla. Arutelu veab eest ja kutsub kokku arutelujuht, kes kaasab osalejaid. Arutelud võivad olla kinnised ehk personaalselt kutsutud osalejatega või avatud osalejaskonnaga, sel juhul saab soovi korral jagada avaliku arutelu infot ka arvamusrännaku veebilehe kaudu.

Arvamusrännaku arutelujuhiks võib hakata igaüks, kellele läheb korda Eesti areng ning kes soovib neil teemadel inimesi arutlema kutsuda. Oktoobris korraldatakse arvamusrännaku arutelujuhtidele koolitused.

"Kõik need vabatahtlikud arutelujuhid, kes on end kirja pannud, väärivad tänu ja tunnustust, sest ainult sellisel moel – ühiselt ja koosloomes – saame strateegias seatud sihte ellu viia," rääkis Lepik. "Ootame juba põnevusega kõiki ideid ja ettepanekuid, mis aruteluteemade põhjal arutelugruppides välja pakutakse."

Aruteluteemad ja teave on leitavad www.arvamusrannak.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles