Teatris algasid jõululavastuse "Lohe linna all" proovid

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Lavastuse "Lohe linna all" esimene lugemisproov.
Lavastuse "Lohe linna all" esimene lugemisproov. Foto: Helen Solovjev

Rakvere teatri suures saalis 10. detsembril esietenduv muusikaline koguperelavastus "Lohe linna all" põhineb ukraina muinasjuttude motiividel.

Tüki "Lohe linna all" autor-lavastaja Helen Rekkor viib vaatajad visuaalteatri mänguvahendeid kasutades rändama nii botaanikaaeda kui ka metsa ja külasse. Sealsed elanikud on hädas õela ja pahatahtliku lohega, kes tekitab pingeid ja külvab kõhedust.

"Lavastusse on valitud ukraina looma- ja imemuinasjutud, mida publikul võiks olla huvitav eesti pärimusega võrrelda, kus on rõhuasetused ja milline on moraal," ütles lavastaja. Lisaks muinasjuttudele kasutab lavastuse dramaturgia spetsiaalselt loodud algupärandit. "Raamjutustus on kirjutatud just selles ajas ja ruumis, arvestades globaalset olukorda ning mõeldes nendele näitlejatele," selgitas Rekkor.

Lavastuses mängivad Margus Grosnõi, Tiina Mälberg, Anneli Rahkema, Tarvo Sõmer ja külalisena Grete Konksi.

Lavastust on oodatud vaatama nii päris pisike teatrikülastaja kui ka täiskasvanu, kes alltekste tõlgendades leiab puutepunkte praegu ühiskonnas toimuvaga.

Lavakujunduses lähtutakse taaskasutuse põhimõtetest. Kunstnik Jaanika Jüris kombineerib teatri ladudes olevatest dekoratsioonidest ja kostüümidest maailma, milles muinasjutud ning lavareaalsus põimuvad ja teineteist täiendavad.

Lohe saabumiseni saab aega sisustada, meisterdades lohebeebide lastetuppa laheda ja lahke lohe munasid, mis leiavad koha lavastuse juurde kuuluval temaatilisel jõulumaal. Kodus pere seltsis või koolis klassikaaslastega meisterdatud munad tuleks veeretada, saata või tassida teatrimajja 13. novembriks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles