Vabariigi pillimehed teevad muusikatuuri

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Esineb esimesena vabariigi pillimehe tiitli pälvinud Juhan Uppin.
Esineb esimesena vabariigi pillimehe tiitli pälvinud Juhan Uppin. Foto: Eesti Pärimsumuusika Keskus

Eesti pärimusmuusika keskus viib vabariigi pillimehed Juhan Uppini ja Martin Araku üleeestilisele tuurile. Kontsert antakse ka Haljalas ja Iisakus.

21. oktoobrist kuni 19. novembrini sõidavad kõikidesse Eesti maakondadesse kontserdituurile kaks vabariigi pillimeheks valitud muusikut: 2018. aastal ajaloo esimese vabariigi pillimehe tiitliga pärjatud Juhan Uppin ning 2020. aastal tiitli omanikuks saanud Martin Arak.

"Soolopillimäng on oluline osa kultuurist ning vabariigi pillimehe tiitliga tunnustatud muusikud on justkui pärimusmuusika valdkonna eestkõnelejad, kellega kohtumist oodatakse igas rahvamajas," lausus Eesti pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa.

Juhan Uppiniga käib enamasti kaasas lõõtspill, samas on Uppin taltsutanud ka Aksel Tähnase tüüpi päkarauakandle ning uurinud põhjalikumalt selle ajalugu ja mänguviise. Ta on ühtviisi nii üks säravamaid traditsioonilise mängustiili valdajaid kui ka nende rahvapillide repertuaari ja mängutehnika avardajaid.

Uppin veab eest laulu- ja tantsupeo juurde kuuluvat rahvamuusikapidu, töötab õppejõuna Eesti muusika- ja teatriakadeemias ning samuti leiab teda ansamblite Tuulelõõtsutajad ja RÜÜT ridadest. Hiljuti sai Uppinist esimene doktorikraadiga rahvapillimängija ja -uurija.

2020. aastal vabariigi pillimehe tiitli võitnud Rõuge kandi meest Martin Arakut tuntakse ka Kandle-Ossi nime all, kelle armastatud hobiks on saanud tema esiisade kombel rahvakandle mängimine. Kolmandat põlve pärimusmuusik võlub oma karismaatilise oleku ning nobeda sõrmejooksuga ning häälepaelad lööb ta valla nii, et kilomeetri raadiuses kõik kaasa laulda soovivad. Tema fassaadi taga peitub aga kahe tütre isa õrn hing ja soe süda, mis on ka kuulajatele lahkelt avali. 

Vabariigi pillimeeste tuuri kontserte saab kuulata Rõugest Orissaareni, Virumaal esinetakse Iisaku rahvamajas ja Haljala rahvamajas.

Kuni 30. oktoobrini saab aga registreeruda kolmandale vabariigi pillimehe konkursile, mis toimub 25. novembril Viljandi pärimusmuusika aidas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles