NATO tugevdab oma idatiiva kaitset täiendava taristu ehitamisega

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Pildil NATO lahingugrupi juhtüksuse vahetumine Tapal.
Pildil NATO lahingugrupi juhtüksuse vahetumine Tapal. Foto: mil.ee

Riigi kaitseinvesteeringute keskus (RKIK) sõlmis ehituslepingu aktsiaseltsiga Merko Ehitus Eesti Tapa sõjaväelinnaku täiendava taristu ehituseks. Täiendav taristu võimaldab korraga vastu võtta rohkem liitlasüksuseid ning tõsta liitlaste tehnika kohalolekuvõimekust. Investeeringu kogumaksumus ilma käibemaksuta on ligikaudu 7,1 miljonit eurot.

NATO tippkohtumisel Madridis otsustati, et julgeolekuolukorra muutumise tõttu tugevdab NATO oma idatiiva kaitset. Tapa sõjaväelinnakusse ehitatakse täiendavad hooned liitlaste vastuvõtuks. Juurde ehitatakse neli majutuseks mõeldud universaalhalli.

Ühe hoone suurus on ligikaudu 500 ruutmeetrit ning see võimaldab majutada üle 160 inimese. Universaalhallid võimaldavad korraga vastu võtta rohkem liitlasüksuseid. "Neljas ehitatavas hoones on võimalik kokku majutada üle 650 inimese," ütles RKIK kirde portfellijuht Randel Lipp.

Merko Ehitus Eesti insenerehituse divisjoni direktor Peeter Laidma ütles, et tegu on ülimalt lühikese tähtajaga tööga. "Projekti ladus valmimine eeldab kõigi osapoolte ühist pingutust ja kiireid otsuseid. Oleme RKIK-iga teinud head koostööd nii Tapal, Jõhvis kui Võrus ja usume, et koostöö laabub sama sujuvalt ka selle objekti raames," lisas Laidma.

Leping hõlmab lisaks neljale universaalhallile kahe pesuhoone ja tankla ehitust koos kaasnevate väliskommunikatsioonide ja teekatte rajamisega. Lisaks vanemale tanklale ehitatakse linnakusse täiesti uus ja suurte mahtude võimekusega kütuste tankla selleks, et võimaldada korraga tankida oluliselt suuremal määral tehnikat.

Ehitustööde plaanitud valmimisaeg on 2023. aasta mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles