1990 ⟩ Kapsavaraste tabajatele maksis preemiat kapsavaraste tööandja

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Need kapsad on ammu ajalooks saanud, sest dateering foto juures väidab: pildistatud enne 1992. aastat. Aga kapsad ise paistavad samasugused välja nägevat nagu praegu.
Need kapsad on ammu ajalooks saanud, sest dateering foto juures väidab: pildistatud enne 1992. aastat. Aga kapsad ise paistavad samasugused välja nägevat nagu praegu. Foto: Ain Protsin

Kullaaru kolhoos oli hädas kapsa-, kaalika- ja porgandivarastega ning pani nende tabamiseks välja patrullid. Pisut pöörase sissejuhatusega lool on ka muigama panev puänt – ilmneb seos kapsaste ja šampooni vahel.

Rakvere külje all tegutsenud Kullaru kolhoos kasvatas palju aiasaadusi. Nõukogude ühiskonnas, kus motoks oli midagi sellist, et riik on rahvas ja kõik on rahva oma, hakkas juurduma arusaam, et kolhoosipõllult varastamine pole mingi patt. Et kõik on nagunii rahva oma.

Tegelikult see nii muidugi ei olnud ja vargus jääb varguseks iga ühiskonnakorra ajal. Kümned, aga võibolla isegi sajad inimesed paraku selle üle ei juurelnud. Nad sõitsid autoga otse Kullaaru kolhoosi kapsapõllu peale ja kukkusid kaasas olnud suuri kotte täitma. Lausa päise päeva ajal. Mõned kapsad-kaalid aeti autoga lihtsalt alla, teised tariti minema ja pandi ilmselt turul müüki, sest kes ikka jõuab kotitäisi kaalikaid ja kapsaid ära süüa. Suurim varastatud noos, mis kätte saadi, kaalus 550 kilo ehk seda oli 13 suurt kotti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles