Äpiga tuluteenijad võetakse luubi alla

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Edaspidi tuleb platvormide vahendusel teenitud tulu deklareerida. Pildil on sõiduvahendusteenust osutav Bolt.
Edaspidi tuleb platvormide vahendusel teenitud tulu deklareerida. Pildil on sõiduvahendusteenust osutav Bolt. Foto: Ints Kalnins

Valitsus kiitis täna heaks eelnõu, millega platvormihaldurid hakkavad esitama maksu- ja tolliametile (MTA) teavet nende vahendusel tegutsevate müüjate ja teenusepakkujate ning nende teenitud tulu kohta. Kui varem sai eri rakenduste abil näiteks majutust või taksoteenust pakkunud inimene tulu endale, siis nüüd tuleb hakata tal ka makse maksma.

Kliendina on ülimalt mugav telefon lahti võtta ja äpiga takso tellida või ükskõik kus asulas endale majutuskoht broneerida. Ka pakkujatel oli küllaltki lihtne. Tuli vaid end registreerida ning haldurile vahendustasu maksta. Nüüd hakkab maksu- ja tolliamet platvormihalduritelt teavet saama, kui palju müüjad ning teenusepakkujad nende vahendusel tulu on teeninud.

"Täna ei ole platvormihalduritel Eestis kohustust esitada riigile andmeid nendel platvormidel tegutsejate kohta. See ei toeta ausat konkurentsi," ütles rahandusminister Annely Akkermann. "Muudatuste eesmärk on soodustada platvormide vahendusel teenitud tulude deklareerimist, tehes selle mugavamaks ja lihtsamaks."

Edaspidi hakkavad platvormihaldurid perioodiliselt esitama MTA-le teavet nende platvormide vahendusel tegutsevate müüjate ja nende teenitud tulu kohta. Aruandlus ei puuduta platvormide endi kaupade ja teenuste müüki, näiteks ettevõtte enda e-poode.

"Oluline on, et teavet ei koguta mitte ainult Eesti maksukohustuslastest müüjate kohta, vaid ka teiste liikmesriikide ja nende Euroopa Liidu väliste riikide maksukohustuslaste kohta, kellega Eesti vahetab teavet ja kes omakorda saadavad meile vastu oma kogutud teabe meie maksukohustuslaste kohta – nii saame tervikpildi sektoris toimuva kohta," lisas maksupoliitika asekantsler Evelyn Liivamägi.

Praegu toimub andmevahetus platvormidega vabatahtlikkuse alusel. MTA on sõlminud osa platvormidega kokkulepped ja need platvormid edastavad vabatahtlikult MTA-le teavet müüjate kohta, kes on selleks nõusoleku andnud.

Aastast 2023 peavad platvormihaldurid hakkama teavet koguma nii füüsilistest kui juriidilistest isikutest müüjate kohta ja selle hiljemalt järgmise aasta jaanuari lõpuks​ MTA-le saatma.

Kui müüja keeldub platvormihaldurile tema aruandekohustuse täitmiseks vajalikke andmeid edastamast, on platvormihalduril õigus meeldetuletuste eiramise korral tema konto sulgeda ja takistada tal edaspidi platvormile registreerimist, samuti õigus hoiduda müüjale tasu üle kandmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles