Kalevipojast inspireeritud kotkas maandus Sakal

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Kotka restaureerijad said inspiratsiooni rahvuseeposest "Kalevipoeg" ja taies kannab pealkirja “Kalevi tulek”.
Kotka restaureerijad said inspiratsiooni rahvuseeposest "Kalevipoeg" ja taies kannab pealkirja “Kalevi tulek”. Foto: Marianne Loorents

Saka mõisas avati Kalevipojast inspireeritud skulptuur “Kalevi tulek”, mis on mõisamaadel neljas taies. Mõisa omaniku Tõnis Kaasiku sõnul võib esmapilgul jääda mulje, et kunstitööd on juhuslikult valitud, kuid neid ühendab üks läbiv joon – seos Saka ajaloo ja kultuuriga.

Kolmapäeval avatud “Kalevi tulek” on Saka mõisa kõige värskem skulptuur. Varem Palmse mõisas asunud taies läbis uuenduskuuri Aivar Simsoni ja Kristiina Renteri käe läbi. Simson andis kotka kujule värske välisilme ning Renter kujundas tiivulisele uue aluse.

Kotka Saka mõisasse sattumise loost rääkides ütles Kaasik, et Aivar Simson oli talle helistanud ja pakkunud välja mõtte, et taiest võiks värskendada ja selle Saka mõisas püstitada. Mõisaomanikule mõte meeldis ja talle meenus Lüganuse endise abivallavanema Arno Rossmani ning Eesti kaevandusmuuseumi tegevjuhi Etti Kagarovi välja pakutud idee. Nimelt räägib Kalevipoja esimene laul “Kalevi tulek” sellest, kuidas Kalev Soomest kotka seljas üle lahe lendab ja Viru randa maandub. “Tore oleks mõelda, et Kalev maandus just siin, Sakal,” ütles Kaasik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles