Praegu on sobiv aeg aias külvata, soojustada ja riisuda

Copy
Levib arvamus, et lehti pole vaja sügisel kokku riisuda ja need võiks jätta talveks murupinnale. Oluliselt rohkem on lehtedest aga kasu, kui need riisuda marjapõõsaste või noorte puude alla pehmeks kaitsvaks kihiks talvekülma eest.
Levib arvamus, et lehti pole vaja sügisel kokku riisuda ja need võiks jätta talveks murupinnale. Oluliselt rohkem on lehtedest aga kasu, kui need riisuda marjapõõsaste või noorte puude alla pehmeks kaitsvaks kihiks talvekülma eest. Foto: Elmo Riig

Sügis on soojuse ja päikesega üllatanud ja paljud suvelilled pakuvad jätkuvat õieilu, kuigi kalendrist piilub varsti juba november. Peatselt tulevad külmad ilmad ning aiapidaja saab teha viimased ettevalmistused, et lubada aed väljateenitud talveunne.Veel jagub aiatöid, mis tuleks veel enne külma ja lume tulekut ette võtta.

Külva köögivilja ja maitsetaimi

Veel pole hilja külvata köögivilju ja maitserohelist, näiteks porgandit, sibulat, küüslauku, redist, kaalikat, aga ka tilli, lehtsalatit ja peterselli. Külvamise eelduseks on väikesed plusskraadid nii päeval kui ka öösel või tagasihoidlikud miinuskraadid öösel. Kui ilm kisub talviseks, ei tasu külvamise riski enam võtta, sest seemned ei hakka maapinnas idanema. Külvata tuleb kuivi ja terveid seemneid ning hoolitseda selle eest, et muld on toitainerikas. Kasta võiks sügiskülvi järel pigem ettevaatlikult ja vähe. Katta pole köögivilju talveks tarvis. Sügisene külvtöö on küll alati seotud pisikese riskiga, aga tavaliselt saavad seemned kohe esimeste kevadiste kiirtega idanema hakata, taimed arenevad tugevaks ja terveks ning annavad varem saaki kui kevadel külvatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles