Nädala lind: hallvares

Peep Veedla
, hobiornitoloog
Copy
Eesti vana usu järgi olevat vares olnud muiste inimene, kelle taevataat loonud varguste pärast vareseks.
Eesti vana usu järgi olevat vares olnud muiste inimene, kelle taevataat loonud varguste pärast vareseks. Foto: Peep Veedla

Lindude sügisränne on nüüdseks kestnud juba kuid, aga ikka on veel minejaid. On ka mahajääjaid, kellega koos veedame talve siinmail. Üks selline on vares, tuttav tegelane.

Tegelikult on varesedki väikestviisi rändlinnud. Ega vana vares enam suurt reisida viitsi, see rohkem noorte lõbu. Aga tore, kui noored veidigi maailma näevad, olgu selleks pealegi vaid Läti, Leedu, Poola või Põhja-Saksamaa. Asi seegi! Paljud need varesed, keda talvel kohtame, on omakorda põhja poolt pärit rännumehed, kes siit kevade hõngu tundes koju tagasi kiirustavad.

Küllap tunneb hallvarest igaüks, olgu maal või linnas. Elab ta ju inimese läheduses, pesagi teeb sageli meie koduõuele. Muidugi kõrgele puu latva, ega me pruugi seda märgatagi. Päris metsas hallvaresele ei meeldi, ikka metsaserval või põldudevahelistes metsatukkades või maanteede ääres või parkides või suisa elamute vahetus läheduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles