Juhtkiri: loomad ja inimesed

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Tänases lehes on üksjagu juttu loomadest, peaasjalikult inimeste parimatest sõpradest koertest. Kui põlvkondi tagasi oli koer see, kes valvas inimese vara, kes käis inimesega jahil või aitas muul moel, siis tänapäeval on neljajalgne peamiselt lemmik, lihtsalt pereliige ja sõber, mistõttu on muutunud ka inimeste arusaam koerast kui loomast.

Hiljaaegu saime lugeda kurba lugu sellest, et Tallinnas lõppes pere lemmiku rünnak neljaaastase lapse vastu viimasele fataalselt. Tohutu kaotus. Loomulikult pole siin süüdi loom, vaid inimene. Samamoodi nagu on süüdi inimene siis, kui koer murrab maha teise looma, olgu selleks siis kass või pisem koer.

Koera rolli muutus ajas on tinginud ka selle, et inimene omistab loomale vaid inimliigile omaseid käitumis- ja mõttemalle. Olgu loom kui tahes välja õpetatud, mitte keegi mitte kuskil ei saa ära hoida kodulooma instinktiivset käitumist. Olgu selleks territooriumi märgistamine, olelusvõitlus või soo jätkamise tung. Oma intelligentsust ei maksa näiliselt arukale koduloomale üle kanda. Sina oled homo sapiens ja tema canis familiaris (kodustatud koer).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles