Kui rakverlased Szolnokis guljašifestivalil käisid ...

Illar Luht
Copy
Rakvere linnapea Triin Varek 2019. aastal guljašifestivalil.
Rakvere linnapea Triin Varek 2019. aastal guljašifestivalil. Foto: Anikó Magyar

Rakvere ja Szolnok on olnud sõpruslinnad 14 aastat. Guljašš, kamamagustoit, kiluvõileib ja Vana Tallinn moodustavad ühisosa, mida nüüd nii virulased kui ka szolnoklased hinnata oskavad.

Szolnok paikneb Ungari keskosas Tisza ja Zagyva jõe kaldail. Jász-Nagykun-Szolnoki komitaadi pealinn asub 70 000 elanikuga 11. kohal riigis ja selle lipp – kollane-sinine – on samasugune nagu ümberpööratud Ukraina oma. Kui Eestisse on kliimamuutuste tagajärjel elama tulnud šaakaleid, siis Szolnoki lähedal olevat nähtud musta pantrit.

Szolnoki omavalitsuse välissuhete spetsialisti Anikó Magyari sõnul on Szolnok alati tähtsaks pidanud suhtearendust Eestiga. Eesti NSV päevil oli sõsarlinnaks Tallinn. "1990. aastate algusest püüdis Szolnok mitu korda tulutult seda suhet elustada," rääkis Magyar. "Lõpuks selgus, et Tallinnale sobivaks partneriks võib pidada vaid Budapesti kui pealinna. Szolnok ei välistanud aga võimalust teha koostööd mõne teise Eesti linnaga. Nii tuli Ungari vabariigi Tallinna saatkonnast signaal, et Eesti linn Rakvere on huvitatud Szolnokiga ametliku kontakti loomisest. See juhtus 2000-ndate alguses."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles