President Lääne-Virumaal ⟩ Alar Karis: meil peab olema julgus maavarasid uurida, mis ei tähenda veel nende kaevandamist

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
President Alar Karis Arbaveres Eesti geoloogiateenistuse uurimiskeskuses.
President Alar Karis Arbaveres Eesti geoloogiateenistuse uurimiskeskuses. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karise sõnul peab Eesti teadma, mis meie maapõues leidub, sest ainult nii saame otsustada, kuivõrd maavarad on kasutatavad ning kas, mida ja millal kaevandada. "Meil peab olema julgus uurida, mis ei tähenda, et hakkame kohe kaevandama," ütles president Karis eile Lääne-Virumaal Eesti geoloogiateenistuse Arbavere uurimiskeskust külastades. 

Riigipea sõnul on maapõue uurimisega sama lugu nagu loodusteadustega üldse – tuleb uurida kõiki tahke ja võimalikke mõjusid. "Maavarade leiuga samal ajal tuleb ka hinnata, kuidas mõjutab nende võimalik kaevandamine põhjavee olukorda ja kui suures mahus on üldse võimalik kaevandada selliseid ehitusmaterjale nagu liiv, savi ja liivakivi," vahendas pressiteenistus president Karise sõnu. "Karuteene on kohe kopp masse lüüa. Me ei tohi seda endale lubada, et keerame kogu pinnase ühe maavara kättesaamiseks üles. Geoloogiline uurimine peab arvestama mitmekesisuse põhimõtet." 

"Eesti maapõu on päris rikkalik," tõdes riigipea. "Põlevkivi, fosforiidi, turba, lubjakivi, liiva ja savi kõrval leidub Eestis ka rauamaaki ja haruldasi muldmetalle, aga vajalik tehnoloogia nende kättesaamiseks ei ole veel hästi välja töötatud. Arbaveresse on koondatud kompetents ja siin saab näha ka eri aegadel üle Eesti kogutud maapõueproove. See on pärand, mida saab kasutada, ja uue pilguga need üle vaadata."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles