Hingusele minev Jaanitalu Singivabrik müüs kõrge vähiriskiga Läti kaupa

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Lasnamäe sügislaat Tondiloo pargis 8. oktoobril.
Lasnamäe sügislaat Tondiloo pargis 8. oktoobril. Foto: Eero Vabamägi

Väike-Maarja vallas tegutsev Jaanitalu Singivabrik OÜ sai vastu näppe põllumajandus- ja toiduametilt. 8. oktoobril müüs ettevõte Lasnamäe sügislaadal karbonaadi, kus oli vähki tekitavate ainete sisaldus lubatust 14 korda suurem.

Põllumajandus- ja toiduamet kontrollib igal aastal pisteliselt traditsioonilisel viisil suitsutatud liha- ja kalatooteid. Eesmärk on kindlaks teha polütsükliliste aromaatsete süsivesinike (PAH) sisaldus, sest need võivad põhjustada vähki. Pisteline proov võetakse tavaliselt toote valmistaja juures või jaemüügietapis. Käesoleval aastal on analüüsitud 48 sellist proovi. Nõuetele ei vastanud neist veerand ehk 12.

Oktoobri alguses käisid kontrollid Lasnamäe sügislaadal ja Sulbi mihklilaadal. “Kahelt laadalt võetud kaheksast PAH proovist osutusid nõuetele mittevastavaks kuus. Ühel juhul oli tegemist Läti päritolu suitsutatud kaelakarbonaadiga, mille kohta edastas amet info Läti pädevale asutusele, et sel oleks võimalik oma tootja juures alustada menetlust,” rääkis põllumajandus- ja toiduameti peaspetsialist Kristi Kallip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles