Juured tõid kunstnikepaari Loksale tegutsema

Kärt Devaney
Copy
Reet ja Madis Velström on oma elu Loksale sättinud.
Reet ja Madis Velström on oma elu Loksale sättinud. Foto: Marianne Loorents

Servapidi Lahemaa rahvusparki puutuv Loksa linn tundub Rakvere kandist vaadatuna esialgu hirmkauge. Tundmatu. Niisama sinna sattunud pole, vahel väikese tirtsuna sai taadi ja vanaemaga seal käidud. Meenuvad kuuldud lood kunagisest kuulsast Loksa kaubamajast, mille tõttu sõit Eesti põhjapoolseimasse linna omal ajal ette võeti.

Suveharjal aga sai tee Loksale ette võetud, et vaadata, mis meist tegelikult vaid pooletunnise autosõidu kaugusel asub. Ette oli teada, et rokifestivalide korraldaja ja rokipubi pidaja Madis Velström ning tema kunstnikust abikaasa Reet on nõuks võtnud Madise lapsepõlvemaadele tagasi pöörduda ja Loksale veidi teist laadi hingust sisse puhuda.

Peale sõitu kiira-käära vonkleval metsavahelisel teel võttis meid vastu vaikne linn, kus tavapärased ketipoed, kaunid pargid ja promenaadid seisavad sõbralikult käsikäes omaaegsete tööstushoonetega ning 1930. aastatest pärit kortermajad on peitunud hiigelsuurte sirelipõõsaste taha. Eramajade hoovidest kostis suvele omast suminat. Vana ja uus seisavad segamatult kõrvuti. Linn on justkui pärit mitmest kodumaisest filmist korraga – nagu kohtumispunkt või kollaaž.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles