Liginullenergiahoonele tõmmati kriips peale

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Vinni noortekeskust ja raamatukogu sisaldav hoone on äärmiselt energiakulukas ja ebapraktiline, kuid kallinenud ehitushindade tõttu selle asemele liginullenergiahoonet ei ehitata.
Vinni noortekeskust ja raamatukogu sisaldav hoone on äärmiselt energiakulukas ja ebapraktiline, kuid kallinenud ehitushindade tõttu selle asemele liginullenergiahoonet ei ehitata. Foto: Ain Liiva

Vinni vald loobub aleviku keskele energiasäästliku liginullenergiahoone ehitamisest, sest see läheks plaanitust 700 000 eurot kallimaks.

Uus maja pidanuks kerkima aleviku keskele praeguse raamatukogu ja noortekeskust sisaldava hoone asemele. Selleks ettevõtmiseks küsis vald, ja ka sai, keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) 600 000 eurot toetust, aga kuna see on nii-öelda hinnalipikuga raha, ei saa seda mujal kasutada ja vallal tuleb see tagasi anda.

Ehitusest loobumise põhjuseks on pidevalt kallinevad hinnad. Paar aastat tagasi, kui mõtet ellu viima hakati, loodeti maja valmis ehitada 1,4 miljoni euroga, ent praeguseks juba toimunud riigihankele tulnud odavaim pakkumine oli 2,1 miljonit eurot. Isegi kui sellest maha arvata mainitud 0,6 miljonit, on 1,5 miljonit eurot Vinni vallale liiga suur investeering niisuguse hoone jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles