Riskirühmad saavad gripivaktsiini perearstikeskustest ja apteekidest

BNS
Copy
Spetsialisti sõnul peaksid gripivaktsiini kindlasti saama eakad, nõrgenenud immuunsüsteemiga inimesed ja lapsed, kes pole gripiviirusega üldse kokku puutunud.
Spetsialisti sõnul peaksid gripivaktsiini kindlasti saama eakad, nõrgenenud immuunsüsteemiga inimesed ja lapsed, kes pole gripiviirusega üldse kokku puutunud. Foto: Margus Ansu

Eelmisel nädalal jõudsid esimesed gripivaktsiini tarned perearstikeskustesse ja apteekidesse ning tasuta gripivaktsiin on kättesaadav üld- ja erihoolekande teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60-aastastele, rasedatele, kuni 7-aastastele lastele ning gripi riskirühma kuuluvatele kuni 19-aastastele.

Terviseameti nakkushaiguste osakonna peaspetsialisti Juta Varjase sõnul on vaktsineerimine parim viis end kaitsta. "Grippi tuleb suhtuda tõsiselt, tegemist on raskesti kulgeva haigusega, mis tüsistuste tekkimise korral võib lõppeda surmaga," toonitas Varjas ja lisas, et igal aastal vajab gripi tüsistuste tõttu haiglaravi 500–2000 inimest. Riskirühmade tasuta vaktsineerimise eesmärk on raskete gripijuhtumite ennetamine.

Varjase sõnul on grippi haigestumisel suurim risk tüsistuste tekkeks väikelastel, eakatel, rasedatel ja kroonilisi haigusi põdevatel inimestel. "Seetõttu laiendati sügisest immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitusel gripivastase vaktsineerimise sihtrühma, tasuta vaktsiini saavad üle 60-aastased inimesed, rasedad, kuni 7-aastased lapsed ja gripi riskirühma kuuluvad alaealised," selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles