Maa hinda küsi maaametilt: Lääne-Virus on maa väärtus 21 aastaga kasvanud pea kümme korda

Illar Luht
Copy
Maaamet tutvustas eelmisel aastal maa korralise hindamise tulemusi. Maaameti peadirektor Tambet Tiits, maa korralise hindamise projekti eestvedaja Veronika Ilsjan ja Riina Klais-Peets.
Maaamet tutvustas eelmisel aastal maa korralise hindamise tulemusi. Maaameti peadirektor Tambet Tiits, maa korralise hindamise projekti eestvedaja Veronika Ilsjan ja Riina Klais-Peets. Foto: Mihkel Maripuu

Lääne-Virumaal on maa väärtus viimase 21 aasta jooksul 9,4 korda kasvanud maaameti korraldatud maa korralise hindamise tulemuste järgi, samal ajal kui Eestis tervikuna on kasv olnud 8,3 korda. Kokku on Eesti maa väärtus 32,5 miljardit eurot, maast 71 protsenti moodustab ehitusmaa.

Rakvere linnavalitsuse maakorraldaja Inge Kuhi sõnas, et kuna maa korralise hindamise teema on alles liiga värske, mingeid prognoose selles osas, kuidas see meie igapäeva elu mõjutama hakkab, veel teha ei ole võimalik. Optimistlikumad ennustajad on väitnud, et ega maa hind üle 10 protsendi ikka ei tõuse. Kodanike hirmusid aitab Kuhi sõnul leevendada, kui mitte summutada, et seaduse järgi üle kümne korra ei tohi maamaks tõusta.

"Meil avaneb nüüd võimalus katastriüksuste hindasid ise vaatama hakata, aga mis selle tagajärjel juhtuma hakkab, ei oska öelda," rääkis Kuhi. "Praegu alles riik hakkab välja töötama abivahendeid, kuidas kohalikud volikogud saavad hakata maksumäärasid määrama. Seejärel kohalikud omavalitsused peavad kehtestama maksumäärad, et hind liiga palju ei tõuseks."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles