Nädala kaja: valede ja valetamise loogika (1)

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Toomas Herm.
Toomas Herm. Foto: Virumaa Teataja

Head valed on loogilised. Seda vaid esmapilgul. Kohtusaal on üks avalikest kohtadest, kus kõige enam valetatakse. Klassikaline näide: tapmises süüdistatav on eeluurimisel oma süü üles tunnistanud, tema tunnistus on isegi võetud videosse, kus süüdistatav näitab detailselt, kuidas hirmus veretöö toimus. Kaks aastat hiljem aga meenub talle kohtusaalis, et tema ei tapnud, pole kunagi tapetuga kohtunud ega suuda kuidagi taibata, kellest või millest kohtus räägitakse.

Lõppeval nädalal ei saa üle ega ümber Marko Mihkelsoniga seotud pildistamisskandaalist. Mees väidab, et tegi pildi, mille riigi sunniaparaadi esindajad sobimatuks on tunnistanud, mänguhoos, täiesti juhuslikult. Loogiline, tegijal ikka juhtub. Seda vaid esmapilgul.

Väidan, et pildistamine on sihikindel mõtestatud tegevus. Pildistamiseks on vaja esmalt seada fotoaparaat või nutitelefon töökorda. Inimene reeglina teab, mida või keda ta pildistada tahab. Et seda või teda pildile saada, tuleb see kaamerameeste keeli kaadrisse püüda. Ja alles siis vajutatakse nupule ehk pildistatakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles