Palju õnne, Kaido Höövelson!

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Kaido Höövelson omanimelisel istepingil, mis avati eelmisel aastal Laekveres.
Kaido Höövelson omanimelisel istepingil, mis avati eelmisel aastal Laekveres. Foto: Rahel Lepp

Täna sai 38-aastaseks poliitik, riigikogu liige, põllumees ja endine sumomaadleja Kaido Höövelson ehk Baruto. Täna hommikul jõudis mees tagasi ärireisilt Tokyost, õhtul lubas sünnipäeva tähistada vaikselt ja pereringis. "38 on päev nagu iga teine," sõnas Höövelson naerdes.

Väike-Maarja lähedal Ebaveres sündinud Höövelson on esimene eestlane, kes on pääsenud elukutseliseks sumomaadlejaks Jaapanis. Ülieduka sumokarjääri lõpetas mees 2013. aastal püsiva põlvevigastuse tõttu, 2015. aastal jätkas aga võistlemist sportlikus vabavõitluses.

2018. aastal astus Höövelson Eesti Keskerakonna liikmena poliitikasse, kandideeris ja pääses riigikokku, mille liige on ta siiani. 2021. aasta kohalike omavalitsuste valimiste järgselt on Höövelson Vinni vallavolikogu liige, tänavu valiti ta ka Vinni spordikompleksi nõukogu juhiks.

Sportlaskarjääri vältel on Kaido Höövelsonist ilmunud arvukalt artikleid Eesti, Jaapani ja teiste maade ajakirjanduses. 2009. aastal valmis režissöör Artur Talvikul temast dokumentaalfilm "Baruto – tõlkes kaduma läinud".

Vaatamata võimsale karjäärile spordis ja poliitikas on Höövelson maalähedane Virumaa mees, kes peab Kulina külas Barto puhkemaja ning on mitmel aastal osalenud künnivõistlustel. Muuhulgas peab mees lugu kalapüügist, mida kinnitab ka 2020. aastal Virumaa Teatajale antud intervjuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles