Kampaania julgustab inimesi teatama ravimite kõrvaltoimest (1)

Copy
Ravimid.
Ravimid. Foto: Toomas Huik

Ülemaailmne kampaania MedSafetyWeek hõlmab ravimiameteid ja koostööorganisatsioone 81 riigist. Keskendutakse kõrvaltoimet kahtlustavate ja seejärel sellest ravimiametile teada andvate tervishoiutöötajate, patsientide ja hooldajate võtmerollile.

Just seeläbi aitab nii patsient kui ka tervishoiutöötaja kaasa ravimite ohutule kasutamisele.

Ravimiohutuse osakonna juhataja Maia Uusküla rõhutas, et iga ravim võib, aga ei pruugi põhjustada patsiendil kõrvaltoimeid, seetõttu on ette nähtud jälgitavad sammud pärast ravimite turule tulemist.

Ohutusseire eesmärk on õppida teadaolevatest ja ka uutest võimalikest kõrvaltoimetest. "Kui enne koroonavaktsiine tõusis teatiste arv aastas tasapisi – 1995. aastal neli, 2020. aastal 405 teatist –, siis 2021. aastal saadeti koroonavaktsiinidega seoses pea 6400 teatist, teistele vaktsiinidele üle 80 teatise ja muudele ravimitele 224 teatist," ütles Uusküla.

Teatised kõigist Euroopa riikidest kogutakse kokku Euroopa kõrvaltoimete andmebaasi, kus neid analüüsitakse. Uue ohusignaali ehk võimaliku uue kõrvaltoime ilmnemisel hinnatakse kõiki olemasolevaid andmeid põhjalikult, ning kui leitakse, et põhjuslik seos on võimalik, lisatakse uus kõrvaltoime ravimiteabesse. Kui teatatakse rasketest ohtudest, kaalutakse võimalikke riskide vähendamise meetmeid.

Eestis saab võimalikust ravimi kõrvaltoimest teada anda ravimiameti kodulehel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles