Riik täidab põlevkivikaevandustes tekkinud varinguaugud

Copy
Põlevkivi kaevandamisest tekkinud varing Rakvere vallas Ubjas.
Põlevkivi kaevandamisest tekkinud varing Rakvere vallas Ubjas. Foto: Ain Liiva

Virumaa vanade põlevkivikaevanduste aladel on üle 80 varingu ja vajumise, millest 13 suuremat likvideerib riik tulevaks kevadeks, vahendab ERR. Maa omandivormist hoolimata peab kahjude likvideerimise kinni maksma riik. 

Valminud on tüüpprojektid, mille alusel alustati sel nädalal varingualade korrastamist.

"Kolmteist kõige ohtlikumat on valitud asukoha põhjal ja selle põhjal, kui sügava varinguga on tegu. Inimestele põhjustavad ju kõige suuremaid häiringuid need, mis on elamumaal hoonete läheduses või põllumaal," ütles keskkonnainvesteeringute keskuse projektikoordinaator Kadri Haamer-Tibar ERR-ile.

Talvel sajab aukudesse lumi või kuhjatakse sinna mingit materjali peale, see aga tähendab, et metsa all jalutades võib neisse sisse kukkuda. Sel nädalal alustati töid kõige keerulisemal, Jõhvi vallas Edise külas asuval objektil, kus kaevanduskäikude sissevajumise tõttu oli metsaalune täis kaevikulaadseid kraave. 

"Kui maaomanik märkab oma kinnistul varingut, siis tuleb sellest teada anda keskkonnaametile ja koos saame välja selgitada, kes ja millisel ajal selle varingu korrastab," ütles Haamer-Tibar.

Põlevkivi kaevandamise tagajärjel kannatada saanud 11 Ida-Virumaal ja kahe Lääne-Virumaal asuva kinnistu kordategemine läheb riigile maksma üle 60 000 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles