Terve inimene ei piina teisi

Mare Rossmann
, rakverlane
Copy
Mare Rossmann.
Mare Rossmann. Foto: Erakogu

Nii on öelnud Šveitsi psühhiaater Carl Gustav Jung ja lisanud, et harilikult on need ise piinatud, kes omakorda teisi piinavad. Inimene ei muutu ilma põhjuseta vägivaldseks. Algpõhjuse leiame enamikul juhtudel lapsepõlvest. Kui vägivaldsed inimesed ei põhjustaks teistele nii palju valu ja kannatusi, võiks neist endist isegi kahju olla. Kõik halb, mida nad on teinud, tuleb kaasa nende edaspidisesse ellu.

Oma elus valesid valikuid teinud inimesed peavad arvestama sellega, et minevik saab neid varem või hiljem kätte. Kui sinu saladust teavad kasvõi ainult paar inimest, elad sa pidevas ohutundes ja kartuses seni, kuni need kaks inimest on surnud. Sa võid alustada puhtalt lehelt, võid minevikus juhtunu lukustada karpi ja karbi ära peita, aga olnut olematuks sa muuta ei saa.

Mis tahes ka inimest julmalt tegutsema ei pane, olgu selleks siis nooruses kogetud ebaõiglus või meeleheitlik appikarje, ta on igal juhul ohtlik nii iseendale kui ka neile, kes ta teele ette satuvad. Kui väga nad ka tahaksid, et nende laste elu oleks õnnelikum, kordavad nood oma vanemate käitumismustreid. Aga see oleks liiga lihtne, kui kõik saaks ajada oma vanemate kaela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles