Koolid asuvad võitlusse toiduraiskamise vastu

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Daily koolilõuna Rakvere põhikoolis.
Daily koolilõuna Rakvere põhikoolis. Foto: Marianne Loorents

Eesti koolide ja lasteaedade sööklates visatakse igal aastal ära pea 1900 tonni toitu. Toiduraiskamise vähendamiseks käivitas Eesti suurim koolitoitlustaja võistluse, mille käigus selgitatakse välja toitu kõige vähem raiskav koolisöökla.

14.–18. novembrini jälgitakse ligi 70-s Daily koolisööklas üle Eesti tekkinud toidujäätmete kogust. Äravisatud toidukogused kaalutakse iga päeva lõpus üle ja info kantakse avalikult koolisööklas olevasse tabelisse. Nädala lõpus selgub võitja ehk kool, kus õpilase kohta raisatakse kõige vähem toitu.

Ettevõtte müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul on nende algatuse eesmärk innustada kooliperesid võistlusmomendi kaudu vähendama ära visatava toidu hulka. "Kui õpilased ja personal näevad pidevalt äravisatud toidu koguseid, tekib automaatselt sportlik hasart kaalunumber iga päevaga aina väiksemaks saada," lisas Endrikson.

Daily kaubamärgi all toitlustusteenust pakkuva Baltic Restaurants Estonia ja Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskuse uuringust selgub, et Eesti koolide ja lasteaedade sööklates visatakse aastas ära 1900 tonni ehk pea 95 autokoormatäit kvaliteetset toitu. Valdav osa sellest ehk 80 protsenti toidukaost tuleb just õpilaste taldrikutelt.

Eelmisel aastal suutis Daily keskkonnakuu raames tehtud teavitustööga vähendada õpilaste taldrikutelt äravisatava toidu kogust 20 protsendi võrra. "Õpilased hakkasid tõstma endale portsjoneid, mida jõutakse ära süüa. Lisaks toimib motiveerivalt ka võistlusmoment teiste koolidega," rääkis Endrikson. "Kaalumise tulemused on meile heaks tagasisideks, millest lähtuvalt saame viia sisse muudatused menüüdes ja toidukoguseid paremini planeerida."

Lisaks õpilaste taldrikutelt äravisatavale toidule tekib ülejääke köögis. "Mida suurem on hankes seatud valiku rohkus, seda suurem on ka äravisatud toidu kogus, näiteks Tallinna hanke tingimused näevad paljudes koolides ette, et koolisööklas peab kuni viimase sööjani olema letis neli erinevat praadi, kolm sooja lisandit ja neli salatit," lisas ettevõtte juht Aaro Lode. "Kui koolilõuna menüüs oleks valikus üks põhiroog, neli salatit ja kaks sooja lisandit, oleks planeerimine lihtne, kuid tänase valikuga ei suuda kokad ennustada, mida ja kui palju õpilased söövad."

Keskkonnakuu raames korraldatakse ka tuleviku koolitoidu ideekonkurss, mille käigus loovad õpilased videoid sellest, kuidas tuleks nende arvates juurutada koolisööklates keskkonnahoidu, et koolitoit oleks tervislik ja toitev ning koolitoitlustus säästlik. Samuti leiavad aset tasuta harivad veebiloengud, millest on oodatud osa võtma nii kooliõpilased, koolide personal, lastevanemad kui ka teised toiduvaldkonnast huvitatud inimesed.

Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia AS on Eesti suurim koolitoitlustaja, kes pakub toitlustust 77 koolis ja 47 koolipuhvetis üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles