Haljala noored kirjutasid Vikipeediasse hea linnuartikli

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Hüübi häält on linnuhuvilised kuulnud, aga võimalus salapärast sulelist näha saab osaks vähestele.
Hüübi häält on linnuhuvilised kuulnud, aga võimalus salapärast sulelist näha saab osaks vähestele. Foto: Erakogu

Vikipeedia linnuteemalise artikli kirjutamise välkvõistlusel saavutas teise koha Haljala õpilaste võistkond.

12. ja 13. novembril toimunud Vikipeedia artikli kirjutamise välkvõistluse käigus pidid võistkonnad 24 tunni jooksul koostama loosi teel saadud teemal vikiartikli. Võistlus toimus loodus- ja täppisteaduste valdkonnas ja võistlejad olid põhikooli- ja gümnaasiumiastme õpilased. Artikkel tuli kirjutada ühest meie linnust, aga kellest, see otsustati loosiga. 

Esimese koha saavutas Kose gümnaasiumi võistkond, kes kirjutas musträhnist. Teiseks tuli võistkond Haljala koolist artikliga hüübist ning kolmanda koha võttis endale Tallinna Pelgulinna gümnaasiumi võistkond kaldapääsukese kohta käiva artikliga.

Teemad loositi võistkondade vahel välja võistluse alguses ja pärast seda oli osalejatel aega 24 tundi, et koguda materjali, mõelda välja artikli ülesehitus, kirjutada valmis tekst ja artikkel Vikipeedias nõuetekohaselt vormistada. Võistluse tulemusel said uue kuue Vikipeedia artiklid musträhnist, rukkiräägust, kaldapääsukesest, hüübist ja tuuletallajast. 

Niisugust võistlust on korraldatud varem kaks korda. Kui eelmistel aastatel on õpilased pidanud konkureerima üliõpilastega, siis tänavu otsustati korraldada õpilastele eraldi võistlus.

Žüriiliikme harrastusornitoloog Peep Veedla sõnul on selline võistlus väga teretulnud, see arendab õpilaste tekstikoostamise, materjalikasutuse ja viitamisoskust. "Minu jaoks oli suur rõõm, et just linnud olid valitud võistluse objektideks, sest olen sageli kurvastanud, kui puudulikud on eestikeelsed Vikipeedia leheküljed lindude osas võrreldes näiteks saksa- või ingliskeelsetega," ütles Veedla.

Meediapädevuse õpetamist toetava artiklivõistluse korraldas MTÜ Wikimedia Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles