Ennustaja ja uneterapeut selgitavad levinumaid unenägusid

Christina Veinberg
, suvereporter
Copy
Unenäod.
Unenäod. Foto: 2 X shutterstock, montaaž

Unenäod toovad pidevalt inimeste silme ette värvikaid juhtumisi, mille nägemine tekitab tihti küsimusi. Unenõustaja Kene Vernik ja ennustaja Kirsti Timmer selgitasid levinumate unenägude tagamaid.

Unenäod tekivad inimestel kõige tihedamini REM-une ehk kerge une faasis, sest siis on inimeste aju visuaalset infot töötlev osa ja emotsioonidega seotud osa aktiivsed. Unenõustaja sõnul võib öelda, et me näeme magades justkui hallutsinatsioone. “Unenägude ajal on ajus hästi emotsionaalne ja visuaalne seisund ning sealt need pildid tulevadki. Miks need unenäod täpselt tekivad, seda me ei tea,” rääkis Vernik.

Tihti kogevad inimesed, et nende uni on justkui päris ja tegevus toimub reaalses elus. See ongi tunnus sellest, et unenägu on tekkinud REM-une ajal, sest selles unefaasis on inimesed peaaegu ärkvel, mistõttu meie kõige põnevamad unenäod alatihti ka katkevad. “Selles faasis inimesed ärkavad hästi kergelt üles, eriti näiteks õudusunenägude ajal,” ütles Vernik. Tema sõnul võivad inimesed unenägusid kogeda ka sügava une ajal, kuid sealseid seikluseid üldiselt hommikul ei mäletata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles