Väike-Maarjas saab näha uute ooperitähtede sündi

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Eelmise Vello Jürna nimelise konkursi võitja bass Raiko Raalik esinemas Tartu linna päeva galakontserdil.
Eelmise Vello Jürna nimelise konkursi võitja bass Raiko Raalik esinemas Tartu linna päeva galakontserdil. Foto: Sille Annuk

Tallinnas ja Väike-Maarjas leiab 23.–27. novembrini aset Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss.

Noorte klassikaliste lauljate taseme tõstmiseks ellu kutsutud konkursist võtavad osa 18–35-aastased Eesti kodanikud ning Eestis alaliselt elavad ka õppivad välismaalased. Konkursi kavas tuleb osalejatel esitada ooperiaariaid ja soololaule, kõik voorud toimuvad klaveri saatel ja on publikule avatud. Võistulaulmise otseülekanded on jälgitavad YouTube'is live'ina.

Lauljaid on tänavu Eestist, Serbiast ja Hiinast. Lauljaid hindab kolmeliikmeline žürii. Žürii esimees Lauri Vasar on rahvusvaheliselt tuntud bass-bariton; Gundula Hintz on Saksamaalt pärit metsosopran ja laulupedagoog; Monika-Evelin Liiv on tänavuse kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia pälvinud rahvusvaheliselt tuntud metsosopran.

Žürii esimees Lauri Vasar: "Andsin nõusoleku Vello Jürna nimelise konkursi žüriis osaleda, kuna tundsin Vellot ka isiklikult ja minu meelest on see konkurss üks väga ilus idee. Õppisime mõlemad Velloga mõnda aega koos Ivo Kuuse juures laulmist. Ootan põnevusega uute talentidega kohtumist."

Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss võimaldab nii karjääri alustavatel noortel kui ka juba kogemusi omandanud lauljatel ennast proovile panna ja jälgida kolleegide arengut kontserdi olukorras. Erialaselt pädev žürii annab noortele lauljatele erapooletut ja väärtuslikku tagasisidet. Korraldajad on seadnud eesmärgiks julgustada konkursante osa võtma ka rahvusvahelistest konkurssidest.

Vokalistide konkursi üks korraldajaid Aule Urb, kes osales 2014. aastal Vello Jürna vokalistide konkursil ja saavutas kolmanda koha, ütles, et konkurss on suurepärane võimalus lauljal ennast proovile panna ja silma jääda. "2020. aasta Vello Jürna konkursi iga vooru otseülekannet jälgis vähemalt 2000 vaatajat. Sellisest publikust võib iga noor laulja vaid unistada, aga meie konkursil on see võimalik," sõnas ta.

Konkursi korraldajate ettepanekul esitleb Rahvusvahelise Eduard Tubina Ühingu esimees Kerri Kotta 27. novembril finaalkontserdi järel Väike-Maarja seltsimajas uut Eduard Tubina soololaulude kogumikku ning Vello Jürna perekond annab eriauhinna parimale Eduard Tubina laulu esitajale.

Konkursi esimeses voorus alustab 15 lauljat: Nikola Gracanac (tenor), Kristjan Häggblom (bass), Kadi Jürgens (metsosopran), Tambet Kikas (bass), Merit Kraav (sopran), Kadri Kõrvek (sopran), Joonas Käsper (bariton), Brigitta Listra (metsosopran), Brett Pruunsild (bariton), Rael Rent (metsosopran), Eva Maria Shepel (metsosopran), Annabel Soode (sopran), Keiti Strömqvist (metsosopran), Triin-Eliis Süld (sopran), Yixuan Wang (tenor).

Lauljaid saadavad pianistid Auli Teppo (rahvusooper Estonia), Ave Wagner (Eesti muusika- ja teatriakadeemia, rahvusooper Estonia) ja Hans-Otto Ehrström (Soome rahvusooper). 

Konkursi esinemisjärjekord loositakse 23. novembril. I voor algab 24. novembril kell 15 Eesti muusika- ja teatriakadeemias. II voor ja lõppkontsert toimuvad 26. novembril kell 12 ja 27. novembril kell 14 Vello Jürna kodukohas Väike-Maarja seltsimajas. Otseülekande lingid on leitavad kodulehelt muusikafestival.ee ja konkursi Facebooki lehelt www.facebook.com/VelloJyrnaKonkurss.

Vello Jürna nimeline vokalistide konkurss leiab aset 23.–27. novembrini Väike-Maarja muusikafestivali raames. Konkurssi korraldavad 2020. aastast Väike-Maarja Muusikaselts ja Opera Veto koostöös Vello Jürna perekonna ning Väike-Maarja vallavalitsusega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles