Tuumajaama tulek lõhestab Letipea ja Mahu kogukonda

Copy
Tiina Tammeri sõnad Fermi Energiale: “Teil ei ole mõtet aega raisata, kui meie ei soovi seda, kui me ütleme kindla ei.”
Tiina Tammeri sõnad Fermi Energiale: “Teil ei ole mõtet aega raisata, kui meie ei soovi seda, kui me ütleme kindla ei.” Foto: Marianne Loorents

Eestisse tuumajaama rajada sooviv Fermi Energia on novembris Viru-Nigula vallas korraldanud kaks infotundi. Kui 3. novembril Lontova puhkemajas kulges kõik korraldajate taktikepi järgi, siis 19. novembril Mahu seltsimajas lõid kired lõkkele.

Ehkki valitsus teeb otsuse tuumajaama rajamise kohta tõenäoliselt alles kahe aasta pärast, on võimalikest asukohtadest praegu sõelale jäänud Letipea küla Viru-Nigula vallas ja Aidu karjäär Lüganuse vallas. Fermi Energia soov on rajada esmalt üks 300-megavatine tuumareaktor.

Fermi Energia tehnoloogiajuht Marti Jeltsov kõneles Mahus, et elektrita me ei saa, ja kui me ise piisavalt ei tooda, tuleb elekter sisse osta. “Elektrihind on täiega laes,” ütles ta. Elektri megavatttunni hind on kerkinud 200, 300, korra isegi 4000 euroni. Jeltsov rõhutas, et tuumajaam on palju keskkonnasõbralikum kui näiteks elektri tootmine põlevkivist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles