Juhtkiri: Aaviksoo, kas Sa vastutad?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaeküla kooli remondi poolelijätmine on karm näide sellest, kuidas asjad Eesti vabariigis käima ei peaks.
Vaeküla kooli remondi poolelijätmine on karm näide sellest, kuidas asjad Eesti vabariigis käima ei peaks. Foto: Arvet Mägi

Nüüd on selge, et Vaeküla kooli ilus sammastega hoone on haridusasutusena kadunud. Haridus- ja teadusminister andis sellest esmaspäeval riigikogu ees esinedes selgesti mõista. Kusjuures ta ise oli ka nõus, et nõndamoodi Eesti riigis asjad käima ei peaks.



Niisuguse olukorra tekkimise võib ajada koolihoone omaniku Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi või ehitaja kraesse, kes praegu kohtuuksi kulutavad, kuid fakt on see, et kusagil on kõvasti mööda pandud.

Asi polekski nii hull, kui oleks kalkuleeritud, et erivajadustega lastele mõeldud haridusasutus sinna ei sobi ning tulebki nad mujale paigutada. Aga Vaeküla kooli renoveerimisse on maetud ju suured rahasummad! Sõmeru vallavanema Peep Vassiljevi arvutuste kohaselt 20–22 miljonit krooni. 10 miljonit krooni läksid maksma katusevahetus, plastaknad ja ventilatsioonisüsteemi ehitus. Kõik see on olnud asjata. Oma investeeringud jõudis teha ka Facio. Ja nüüd jääb järele vaid tondiloss.

Virumaa Teataja tavaliselt netikommentaare ei avalda, kuid siinkohal tsiteerime mõnda neist, mis Vaeküla kooli loo juures ilmusid.

“Kas nüüd keegi vastutab ka selle raha raiskamise eest?”, “Ja mis te arvate, et kas keegi saab karistada?”, “Siin on ehtne näide haridusministeeriumi vastutustundetust käitumisest, süüdi on kõik teised peale ministeeriumi enda. Lihtsalt ära raisata miljonid ja siis teised koolid sunniviisiliselt panna seda lollust siluma. Ja ei politsei ega prokuratuur ei tunne mingit huvi nende kadunud miljonite vastu?”, “vabadussammas – Aaviksoo, Vaeküla – Aaviksoo ...”, “Mis edasi? Külakeskusesse jääbki tondiloss püsti? Olid majad, nüüd varemed. Kas lammutamiseks raha jätkub, kui ehitamiseks mitte?”, “mis saab kaunist mõisakompleksist? tõesti, kus on eelmised aknad, ei ole küll Vaeküla elanik, aga olen nõus kasti makrofleksi ostma, et eelmised aknad ette saaksid ...”

Jääb üle vaid nende arvamustega nõustuda. Usaldust riigi vastu Vaekülas sündinu kaugeltki ei tõsta. Mõni ime siis, et inimesed tänavatele tulevad või streikima hakkavad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles