Rahvarõivaste kalendrist leiab nii tööjooniseid kui ka mustriskeeme

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kadrina rahvarõivad.
Kadrina rahvarõivad. Foto: Virumaa Kunsti Ja Käsitöö Selts

Rahvarõivaste kalender 2023 "Pärandit hoides", mis valmis Virumaa Kunsti ja Käsitöö Seltsi ja Saara kirjastuse koostöös, toob killukese rahvakunsti igasse päeva terveks aastaks ja kauemakski. Kalendaariumi osa kaunistavad detailid erinevate kihelkondade rahvarõivakomplektidest.

Virumaa rahvarõivakooli eestvedaja Kersti Loite ütles, et kalendriga kutsub Virumaa Kunsti ja Käsitöö Selts rahvarõivahuvilisi osa saama esivanemate taasloodud rõivapärandist. "Kuna rõivakomplektide hulgas on mitmeid selliseid, mida ei ole varem valmistatud, soovisime neid ka laiemale publikule tutvustada," sõnas Loite.

Kalendris tutvustatakse Kadrina, Rakvere, Simuna, Viru-Jaagupi, Viru-Nigula, Jõelähtme, Kuusalu, Lüganuse ja Muhu kihelkonna rahvarõivaid, mis on valminud Virumaa rahvarõivakoolis ajavahemikul 2019. aastast 2022. aastani. "Et kalender ka pärast aasta möödumist kasutust leiaks, oleme pöördele lisanud rõivakomplekti tutvustuse, tööjooniseid ja mustriskeeme. Nii on võimalik kalendrit kui teabeallikat kasutada veel aastaid," selgitas Loite.

Kokku on kalendris 14 sellist tööjoonist ja mustriskeemi, mida seni ei ole tükisõnad avaldatud. Sellised on näiteks Peterburi etnograafiamuuseumis hoiul oleva Kuusalu seeliku triibustik, Lüganuse kihelkonna käisemuster Soome rahvusmuuseumist, rekonstruktsioon Eesti vabaõhumuuseumis hoiul olevatest Kadrina käistest ning Rakvere ja Jõelähtme kihelkonna linukamustrid.

Rahvarõivakomplektide tublideks meistriteks olid Ulvi Iskül, Jelena Rehokainen, Kaire Pajanen, Gerly Karu, Laivi Kaljas, Helena Liimann, Külli Münter, Anne-Lii Abner, Marge Kuusma, Jaana Reissaar, Maie Manglus, Raili Klaas, Külli Kadaste, Tiina Pruler-Ild, Maris Kõrgmäe, Veronika Põldma ja Merilin Prommik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles