Juhtkiri: kommunaal­kuuskede võit

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere spordikeskuses saab näha isemoodi kuuseinstallatsiooni, mis viib mõtted sellele, kuidas kunagi kunstnik Teet Suure installatsioonid muutsid pisikese Rakvere vähemalt korraks maailma kõige erilisemaks paigaks. Kõigi pilgud olid meile pööratud, ka väljastpoolt Eestit tuldi neid vaatama. Kuniks me otsustasime, et me ei taha enam erilised olla.

Alati seisab inimese – ja ka linna – ees suur dilemma: kas eristuda või olla nagu teised. Eristumine nõuab enesekindlust ja riskijulgust, sest ümbruskonna reaktsioon on ettearvamatu. Mäletame, mis juhtus Teet Suure kuuseinstallatsioonide puhul. Esimest traditsioonist eemaldumist, muhedat kuusesalu, räsisid nii tormituuled kui ka inimesed. Viimased küll pigem sõnade ja tigedusega.

Järgmine taies, roheliselt hõõguv taaskasutuskuusk, lõi kired veel hullemini lõkkele, polaarsus kunstniku fantaasia imetlejate ja põlgajate vahel kasvas inetuks sõimlemiseks. Samal ajal saabus maailmakuulsus ning selle ja järgmiste kuuseinstallatsioonidega tegid selfisid nii kohalikud inimesed kui ka presidendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles