Ohtlikke bambusplasttooteid ei tohi müüa (1)

Eva Samolberg-Palmi
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Gerhard Leber, via www.imago-images.de

Bambust sisaldavate plastist toidunõude müümine on keelatud ka Eestis. Jätkuvalt on turul tooteid, mille ohutus ei ole tagatud. Euroopa riigid ühendasid jõud, et bambusplastist nõud müügilt kõrvaldada.

Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Margot Paavli sõnul saatis amet eelmisel aastal teavituskirjad bambust sisaldavate melamiintoodete ohtlikkuse ja müügi lõpetamise kohta üle 4000 toitlustus-, jae- ja tootmisettevõttele. "Eestis kontrolliti 1815 ettevõtet, veendumaks, et bambusplasttooteid ei müüdaks. 56 e-poes tuvastati keelatud tooteid, mis eemaldati müügilt," rääkis Paavel. Ohtlike toodete müügilt avastamise korral kohustati tooted müügilt eemaldama, kutsuma tooted tagasi ning teavitama tarbijaid toodete ohtlikkusest.

Ebaseaduslikud plasttooted on valmistatud taimsete kiudude, materjalide (bambus, nisu, mais, riis jne) ja plastpolümeeride segust. "Juhul kui olete koju soetanud bambusplasttoote, siis tuleks see ära visata, sest pole kindlust, et see on ohutu," ütles Paavel. Ta lisas, et bambusplastist toodet on üldjuhul lihtne eristada. "Kui plasttooteid katsudes on tunda, et need ei ole täiesti siledad, aga on plasti välimusega, siis need tõenäoliselt sisaldavad mõnda taimset lisaainet. Täielikult bambusest valmistatud toodetel on säilinud materjali looduslik struktuur ja välimus."

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles