1990 Porkuni hauatähised hävitas ilmselt Nõukogude salateenistus

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Porkuni haudatähiste lõhkumisest ilmus Viru Sõnas pikem kirjutis.
Porkuni haudatähiste lõhkumisest ilmus Viru Sõnas pikem kirjutis. Foto: Viru Sõna

1990. aasta 5. detsembri öösel ja varahommikul hävitati Porkuni lähistel Saksa poolel sõdinud eesti sõdurite hauatähised. Mitte lihtsalt ei lõhutud, vaid lasti õhku! Esimesed paugud olid öösel kahe ajal, aga õhkijad olid käpardid ja käisid uute laengute järel.

1990. aastal oli segane aeg. Eesti kuulus veel ametlikult NSV Liidu koosseisu, kuid üritas juba asju ajada omamoodi. Teisest maailmasõjast sai ja tohtis rääkida nii, nagu asjad olid, aga seda ainult Eestis – NSV Liidu “organid” panid sellist tegevust pahaks ning isegi Saksa poolel sõdinud eestlastele risti paigaldamist peeti fašismiks. No ega seal idanaabri juures pole ju asjad tänase päevani muutunud ...

Porkuni-Loksa lahingu 45. aastapäeval 1989. aasta 21. septembril paigaldati Väike-Maarja muinsuskaitsjate eestvedamisel mälestustähised Saksa poolel võidelnud eesti sõdurite ühishaudadele. Need asuvad Porkuni–Sauvälja tee ääres, tänapäeval nimetame seda paika Vistla memoriaaliks. Ja otse loomulikult ei puutunud ega rüüstanud keegi Nõukogude poolel sõdinud meeste haudasid, mis asuvad samas läheduses Väike-Maarja – Tamsalu tee ääres ja mida kogu nõukogude ajal hooldati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles