Vaimset tervist ei saa töö- ja eraeluks lahku lüüa

Copy
Vaimse tervise ülepinge ohumärke on palju, aga esimesed märgid, mida ära tunda, võivad olla kasvanud ärrituvus ja närvilisus või vastupidi – tunne, et miski enam ei rõõmusta ning kõik on halvasti.
Vaimse tervise ülepinge ohumärke on palju, aga esimesed märgid, mida ära tunda, võivad olla kasvanud ärrituvus ja närvilisus või vastupidi – tunne, et miski enam ei rõõmusta ning kõik on halvasti. Foto: Madis Veltman

Inimesel on üksainus keha ja tervis ning vaimse tervise murede korral ei saa neid töö- ja pereelu vahel lahku lüüa. Olgu vaimse tervise murekoht tekkinud tööl või eraelus, mõjutab see inimese motivatsiooni ja enesetunnet nii ühes kui ka teises vallas.

Meile kõigile on teada, et tervislik ja aktiivne eluviis aitab mitut haigust ennetada. Muutused annavad valu või mõne muu sümptomiga märku, et midagi on paigast ära ja vajab tähelepanu. Vaimse tervise poolelt samaväärset teadlikkust, kuidas muresid ennetada ja hoiatusmärke ära tunda, valdavalt aga veel ei ole.

Vaimse tervise eest hoolitsemine on niisama tähtis kui füüsiline aktiivsus. Emotsioonide ja enesejuhtimise teema ning praktilised oskused ärevuse ja stressi vähendamiseks ning lõõgastumiseks peaksid kuuluma samamoodi päevakavasse nagu aktiivne liikuminegi. Samuti on tähtis osata ära tunda ohumärke. Ennetus ja õigel ajal probleemile jaole saamine on mistahes tervisemure puhul raskema seisundi ära hoidmiseks vajalik. Nii on ka vaimse tervise puhul oluline enne läbipõlemist või depressiooni langemist osata ohte ära tunda ja nendega õigel ajal tegelema asuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles